Асеновград онлайн

Асеновград онлайн

Уеб сайт:: http://asenovgrad-online.com

Серията пресконференции на шефове и говорители на прокуратурата и полицията на местно и на централно ниво по повод рекордният ръст на телефонните измами и зачестилите случаи на хвърляне от балкони на пенсионерски апартаменти на крупни парични суми в ръцете на алоизмамниците, е повод за размисъл и за равносметка.

Например, какъв е резултатът от някои от започнатите разследвания, оповестени навремето като "знакови дела" в борбата срещу телефонните измами?

Спомняте ли си делото срещу Албенко Зоев Методиев и Борислав Георгиев Димитров, обвинени в телефонна измама с рекордната стойност на причинената щета 575 760 лева?

Казусът придоби миналата година публична известност с етикета "Златната баба", заради доверчивостта на пенсионерката от Първомай Елена Борисова Ангелова.

Тя усърдно беше съдействала на Албенко Методиев да отмъкне долари и евро за над половин милион лева, скрити от внука й Ангел Янков Янков - собственик и управител на ЕООД.
Бизнесменът държал 278 000 евро и 18 000 щатски долара на сигурно място - в метална каса, зазидана в пода под печката в кухнята на баба си.

Албенко Методиев успял да убеди баба Еленка да му даде пари от пенсията си за да закупи от близък магазин бормашина и ъглошлайф, необходими му за спешното изрязване на отвора в касата, през който изважда пачките.

Албенко е слисан от размера на спестяванията в дома на пенсионерката от Първомай, но успява да запази хладнокръвие. Обяснението, което дава на Елена Ангелова е, че парите са за лекаря, който се е заел с лечението на внука й.

Но в действителност Методиев прибира валутата в дома си в с.Гарваново, Хасковска област.
В разкриването на измамата се влючват полицейски служители от три областни дирекции на МВР - Пловдив, Хасково и Велико Търново.

След задържането му Албенко Методиев признава, че бил насочван по телефона от непознат как да действа. Той пътува под полицейски контрол до място, на което по телефона му е казано да остави парите от измамата - до билборд край шосето София - Варна на територията на община Севлиево.

Междувременно към същата точка пътува Борислав Димитров от Горна Оряховица, на когото от непознат по телефона е поръчано да вземе това, което ще бъде оставено там.

Парите са в чанта, но вече са по-малко от първоначално взетите - 173 250 евро и 17 100 щатски долара - общо в левова равностойност 368 810 лв.

Следва задържане и на Борислав Димитров, който по-късно е обвинен за извършен опит за вещно укривателство в големи размери на оставените пари 368 810 лв, но беше освободен срещу парична гаранция от 4000 лв.

За Албенко Методиев обвинението е за измама в особено големи размери и представляваща особено тежък случай, с щети 500 лв за пострадалата Елена Ангелова и 575 260,70 лв за фирмата на внука й.

На първа инстанция в Районен съд - Първомай двамата получиха осъдителни присъди лишаване от свобода при строг режим - Албенко Медодиев 7 години, а Борислав Димитров - 5 години.
Последва обжалване на присъдите от адвокат Ваня Георгиева - защитник на Албенко Методиев и адвокат Красимир Елдъров - защитник на Борислав Димитров.

С решение от 21.04.2017 г. на Пловдивския окръжен съд осъдителната присъда спрямо двамата осъдени е отменена и делото е върнато на прокуратурата за допълнително разследване.
Досъдебното производство отново е възложено на разследващите в Отдел "Криминален" при ОД на МВР -Пловдив, които изпълняват прокурорските указания.

Междувременно мярката за неотклонение "Задържане под стража" на Албенко Методиев е променена в най-леката по закон - "Подписка" и той освободен.

Така и двамата подсъдими по това знаково за прокуратурата дело се оказват на свобода.
С казуса се занимава и Върховният касационен съд, който поради участие и на двамата съдии в Районен съд - Първомай по делото (единият определил пъвоначалните мерки за здържане, а другият произнесъл присъдата) го разпределя за разглеждане и решаване на Районен съд-Пловдив.

Според съда, обаче, отново има неотстранени процесуални нарушения, кото дават повод делото да бъде върнато пак на прокуратурата.
Следва прокурорски протест срещу разпореждането на районния съд и спорът е отнесен пак пред Окръжен съд-Пловдив.
С определение от 21.09.2017 г. окръжния съд уважава прокурорските възражения и връща делото на Пловдивския районен съд.

На пръв поглед резулатът от обжалването на защитата и протестирането на прокуратурата е равен и вчера следобед процесът трябваше да започне.

Обаче, оказа се, че заради влезлите в сила от 05.11.2017 г. промени в НПК , първо трябва да се проведе разпоредително заседание без участието на свидетелите.

Това се оказа законен повод за отлагане на заседанието по делото за друга дата.

Потърсен за коментар от Plovdiv-online, адвокат Красимир Елдъров - защитник на подсъдимия Борислав Димитров, заяви:

"Очевидно е, че разглеждането на делото в предстоящите съдебни заседания ще продължи и през следващата 2018 година, но кога ще приключи процесът е трудно да се прогнозира."

"Имах насрочени три дела с мое участие като защитник - едно в Окръжния съд, а други две в районния. И трите бяха отложени заради новата процедура, макар, че са образувани преди датата на влизане в сила на промените. Предвидено е, че когато делото е отлагано, но не е бил даден ход на съдебното следствие, разглеждането му да продължава по новият ред - с насрочване на разпоредително заседание само с участието на страните, без свидетели и вещи лица и с възможност за обсъждане на посочените в НПК въпроси в следващо заседание. Разговарях и с други колеги, които се явяват като защитници по наказателни дела. Общото впечатление, което се създава е, че сме в преходен период и е твърде рано да се правят изводи за очакваната процесуална ефективност на сегашните промени и допълнения в НПК" - коментира адвокат Красимир Елдъров.

Plovdiv-online ще информира читателите си за развитието на случая.

ЖГЕРБ отбеляза Деня на семейството

Вторник, 21 Ноември 2017 16:06 Публикувана в Асеновград

В Деня на християнското семейство областният ръководител на ЖГЕРБ - Пловдив област Евелина Апостолова, организационният секретар Катя Алова и общинският съветник Петя Йовчева посетиха семейство от село Неделево, община Съединение, което с подкрепата на ГЕРБ осинови детенце и сега домът им е огласян от детски смях.

Те зарадваха с подаръци най-малки член на семейството - Димитър.

„Християнското семейство е най- силната връзка между поколенията, основана на доверие и любов! Бъдете щастливи и се обичайте! Нека в дома Ви цари мир, любов и разбирателство! Това пожела Апостолова на семейство. Малкият Митко е дълго чакано и искано дете.

Семейство Васеви от три години обикаля институциите с надежда да се сдобие с рожба. Чудото се случва на Димитровден.

Сега семейството е получило най-големия подарък, който обгражда с любов и топлина.
След семейство Васеви областният ръководител на ЖГЕРБ Евелина Апостолова приветства по повод празника въведение Богородично, по известен като Ден на християнското семейство, пенсионерите от клубовете в Белащица, Брани поле и Долни Воден.

Домакини бяха възрастните хора от Белащица, които с много настроение и музика отбелязоха празника. На тържеството гост им беше и кметът на селото Цветанка Читакова от ГЕРБ, която не престава да се грижи пенсионерите от селото да имат социален живот. В клуба е осигурено отопление, има телевизор и всеки е добре дошъл да прекара време със свои съмишленици.

„Като гледам как задружно празнувате като едно голямо семейство, не губя надежда, че в този дух сте възпитали и вашите деца. А само така можем да запазим българските традиции и да оцелеем като народ, каза Евелина Апостолова.

3 депутати от ГЕРБ на среща с кметове

Вторник, 21 Ноември 2017 16:04 Публикувана в Първомай

По инициатива на общинския ръководител Катя Попова народните представители от ГЕРБ - Пловдив област Константин Попов, Христо Грудев и Запрян Янков, заедно със зам.-областния управител и областен ръководител на ЖГЕРБ Евелина Апостолова се срещнаха с кметове и общински съветници на ГЕРБ в селата в Първомайско. Те обсъдиха възможностите за кандидатстване по проекти, както и проблеми по селата.

Кметовете на малките населени места в общината се оплакаха от липсата на средства за инфраструктурни проекти и текущи ремонти. Те споделиха, че се чувстват ощетени от факта, че всички общински средства се разпределят за кметовете от БСП и ДПС.

По време на разговора като основен се очерта проблемът с подмяната на старите централни водопроводи в много от селата. Около 5 милиона лева са нужни, за да се предотвратят многобройните аварии и постоянния режим на водата.

Сериозен се оказа и проблемът с водата в село Караджалово. Кметът Марияна Колева алармира, че населеното място се снабдява с питейна вода с водоноски от много време заради наличието на уран, открит в сондажния кладенец.

При направените проверки от компетентните органи се е оказало, че водата в цялото землище е замърсена с уран и там нов сондажен кладенец не може да бъде направен.

Генерал Попов и Запрян Янков поеха ангажимент за запознаят с проблема министъра на околната среда и водите Нено Димов, за да се потърси решение на въпроса.

Кметът на село Градина Бальо Балев сподели с присъстващите за проблемна дига на река Марица, която се намира на границата на областите Пловдивска и Старозагорска и която е доста компрометирана. По думите му при обилен валеж реката ще залее селото, ако не се вземат бързи мерки.

По този проблем Запрян Янков обеща да разговаря с изпълнителния директор на Напоителни системи и да се потърси бързо разрешение на проблема. В края на срещата Али Баджаклъ -кметът на село Буково, изказа своята благодарност към правителството на ГЕРБ и кмета на Община Първомай за оказаното съдействие по ремонта на подпорна стена и асфалтиране на улица"1"-ва в с. Буково. След като бяха обсъдени проблемите на селските кметове на ГЕРБ те бяха поставени и пред кмета на Първомай.

„Ние всички колеги народни представители сме тук, за да се опитаме да помогнем, каза при срещата с Ангел Папазов генерал Попов. Правителството на Бойко Борисов не дели общините на наши и ваши и се надяваме с общи усилия поставените проблеми да бъдат разрешени, допълни още той. Ние можем да бъдем мост между общинската власт и правителството, разчитайте на нас, завърши генерал Попов.

Бизнесмен укрил 2.3 млн. ДДС

Понеделник, 20 Ноември 2017 09:23 Публикувана в Бизнес

Александър Б. застава пред Окръжен съд Пловдив днес по обвинение в данъчни измами.

Бизнесменът ще отговаря за това, че през периода 12.01.2012 г. до 12.10.2012 г. в Пловдив при условията на продължавано престъпление е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери общо на стойност 2 315 391,1 лв.

Това е станало с потвърждаване на неистина в подадени декларации по чл.125 от ЗДДС и чл. 116 ал.1 от ППЗДДС от името на „Алекс Комерс" ЕООД – Първомай, и „Алекс Комерс Експорт" ЕООД – Първомай, относно размера на получени доставки и начислен ДДС с право на пълен данъчен кредит.

Приводене на счетоводството на двете дружества е приспаднал неследващ се данъчен кредит в размер на 2 315 391,1 лв. за посочените периоди – престъпление по чл. 255 ал.3 във вр. с ал.1 т.2 пр.1 т.6 пр.2 и т.7 във вр. с чл.26 ал.1 от НК.

Това е четвърто заседание по делото.

Пробвал да убие съседа си на съд

Понеделник, 20 Ноември 2017 09:22 Публикувана в Асеновград

Ремзи Ф. застава пред Окръжен съд Пловдив днес по обвинение в това, че на 6.11.2015 г. около 15.40 часа в Асеновград, пред жилищен блок на ул. „Шести януари" №32 е извършил опит умишлено да умъртви П.Г., при което изпълнителното деяние, макар да е довършено, не са настъпили предвидените в закона и искани от дееца обществено опасни последици за това престъпление – престъпление по чл. 115 вр. чл.18 ал.1 от НК.

ХХ Отборно по аеробика за деца и юноши

Четвъртък, 16 Ноември 2017 16:50 Публикувана в Спорт

В зала "Асеновец" в Асеновград завърши XX Отборно първенство по спортна аеробика за деца, юноши и девойки.

25 състезатели на СК"Аеробика - "АМД" водиха тежки и оспорвани битки на състезателния подиум в квалификационния и финлания ден за разпределение на медалите в отделникте възрастови групи и категории. Под ръководството на треньорите Биляна Тютюкова, Гергана Стамова, Ана-Мария Стоилова и Антонио Папазов състезателите на клуба завоюваха 11 златни, 4 сребърни и 6 бронзови медала. Това доведе до спечелването на първо място на клуба в отборното класиране във Възрастови групи 12-14 и 9-11 години и второ място в отборното класиране във Възрастова група 7-8 години, което направи клуба, което е огромен успех в предвид тежката и силна конкуренция.
Това бе последното състезание за 2017 година на състезателите от клас А за възрастови групи 9-11, 12-14, 15-17 години. След кратка почивка на всички тях им предстои подготовка са следващаия тежък състезателен сезон през 2018 година.
Ето и класирането в отделните възрастови групи и категории.

ВЪЗРАСТОВА ГРУПА 7-8 години
Индивидуално момичета:
6 м.Теодора Обущарова
8 м. Поля Петрова
Индивидуално момчета:
1 м. Даниел Паков
Смесени двойки:
1м. Д. Паков, М.Тандова
Тройки:
2м. П.Петрова, Д.Иванова, Й.Константинова
Групи:
1 м. Д.Пакова, Т.Рибарова, М.Тандова, П.Петрова, Д.Иванова
ВЪЗРАСТОВА ГРУПА 9-11 години
Инд. Момичета:
2 м. Ивайла Стамова
3 м.Християна Златанова
Инд.Момчета:
1 м. Александър Мишинков
3 м. Иван Койчев
Смесени двойки
1 м. Х.Златанова, А.Мишинков
3 м. М.Джамбова, И.Койчев
Тройки
1 м. И.Стамова, Х.Златанова, М.Джамбова
5 м. Г.Андонова, А.Куманова, Н.Кацарова
Групи
1 м. И.Стамова, Х.Златанова, М.Джамбова, А.Мишинков, И.Койчев
ВЪЗРАСТОВА ГРУПА 12-14 години
Инд. девойки:
1 м. Борислава Иванова
3 м. Радина Лулчева
4 м. Алекс Ангелова
5 м. Полина Гечева
Инд. Юноши:
1 м. Васил Христов
3 м. Христо Манолов
Смесени двойки
2 м. Н. Черпокова, В. Христов
3 м. Б. Димитрова, Х. Манолов
Тройки
1 м. П. Гечева, Л. Стамова, А.Ангелова
2 м. Р. Лулчева, Р. Иванчева, Н.Черпокова
Групи
1 м. Р. Лулчева, Р. Иванчева, Н.Черпокова, Б.Иванова, А.Ангелова
ВЪЗРАСТОВА ГРУПА 15-17 години
Инд. девойки:
3 м. Мария Тютюкова
ОТБОРНО КЛАСИРАНЕ
1 м. Възрастова група 12-14
1 м. Възрастова група 9-11
2 м. Възрастова група 7-8

Кандидати за вино свиха 3 бона от баба

Четвъртък, 16 Ноември 2017 12:17 Публикувана в Асеновград

Възрастна жителка на село Тополово била обрана в дома си.

По предварителни данни, вчера сутринта 80-годишната жена била посетена от трима непознати мъже, под предлог, че искат да закупят вино.

След като ги изпратила, пенсионерката установила липсата на 3000 лева.

Сигналът за посегателството е подаден на тел. 112 и се разследва от служители на РУ – Асеновград.

По случая е образувано досъдебно производство. Предстои материалите да бъдат внесени в прокуратурата.

Асеновградско шосе върви предсрочно

Четвъртък, 16 Ноември 2017 12:15 Публикувана в Асеновград

Областният управител Здравко Димитров направи поредната инспекция на полагането на новата асфалтова настилка на Асеновградско шосе. Той остана много доволен от качеството и темповете, с които строителите изпълняват задачите си, и интензивния процес на работа, който ще позволи обектът да бъде изграден предсрочно. На обекта в момента е съсредоточено голямо количество строителна техника, багери, валяци и машини за полагане на асфалт, както и огромен ресурс от строителни работници, които изпълняват стриктно поставените им задачи.

Инж. Паун Иванов, представител на фирмата изпълнител „ИСА 2000" обясни, че в момента върху трошената бетонова основа, която се трамбова, се полага 6 сантиметров асфалтов слой, който ще предпази основата от неблагоприятните зимни метеорологични въздействия. Остава да се асфалтират само още 4 км. до кръговото кръстовище, което ще бъде изградено в началото на Асеновград. При добро време, първият слой асфалтова настилка ще бъде положен изцяло до края на месеца. В момента се изграждат отводнителните и комуникационни канали, които ще минават под трасето и ще осигурят надеждна защита на положените в тях кабели. За да се изгради кръговото до КЦМ ще се наложи реорганизация на движението и в този участък колите ще преминават по новото трасе, докато текат строителните дейности. Намерението на строителите е да завършат новата част от пътя до края на годината, а догодина, след като по него се пренасочи движението, да ремонтират старото платно. В момента вървят процедурите по проектиране и одобряване на проекта за локалните платна, които трябва да бъдат изградени успоредно с основното трасе.

Молебен за чадородие в Горни воден

Четвъртък, 16 Ноември 2017 09:24 Публикувана в Асеновград

Молебен за чадородие ще се отслужи за трета поредна година на 19 ноември, неделя от 10.30 часа в църквата "Света Богородица Успение - Златна ябълка" в асеновградския квартал Горни воден. Молебена за чадородие е благословен от Негово Високопреосвещенство Пловдиски митрополит Николай.
МОЛЕБЕН ЗА ЧАДОРОДИЕ е в чест на празника Въведение Богородично и Ден на християнското семейство и ще се отслужи от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений – викарий на Пловдиски митрополит Николай пред чудотворната икона на Света Богородица – Златна ябълка.
Събитието се осъществява с подкрепата на деятели и доброволци на фондация "Искам бебе".

Храмът очаква с радост всички, които желаят да се помолят за Божието Благословение и милостта на Майката Божия за сбъдване на мечтата си за рожба.

Храмът "Света Богородица Успение " кв. Горни Воден,Асеновград датира от началото на 17 век, като е претърпял и две обновления през 1833г. и през 1896г., когато е въздигнат в сегашния си вид и размер.
Чудотворната икона на Майката Божия ,наречена „Златна Ябълка"датира от 1620г, зографът е неизвестен, но се предполага /според експерти изкуствоведи/, че произходът и е от Атон. Сребърната ризница на иконата е от по късен период – 1834г. и от надписът върху нея –„Анна ке Георгиус" става ясно ,че това са благодарни дарители, благоукрасили иконата.
Чудото извършено от Майката Божия с неплодната жена е станало през 1765 г. и е описано от Ананий Клинис, тогавашен игумен на манастира „Св. Св. Кирик и Иулита". Текстът гласи: „Празникът наречен Златна ябълка се чества на петата събота от Великия пост. Това е местен празник, свързан с чудо, извършено от Майката Божия чрез нейната свята икона през 1765 година.

След чудото с неплодната жена .възниква и празникът посветен на това събитие, който се чества и до днес на петата събота от Великия пост. Чудотворната икона на Божията Майка се обкичва с венци от ябълки още от първия петъчен акатист на поста. На чудотворната икона те прeстояват до празника, т.е. 5 седмици и след прочитането на последния, пети акатист и отслужването на празничната литургия в събота, те се раздават на безплодните жени, за да се сдобият с рожба. Неизброими са чудесата извършени през вековете от Пресвета Богородица чрез нейната чудотворна икона. Едно от тези събития възрастните хора в селото още помнят. То е свързано с царското семейство. Малкият княз Борис /в последствие цар Борис трети/ преспива в храма и оздравява от мъчеща го болест. Събитието е упоменато в ежедневния бюлетин публикуван за състоянието на царското семейство в тогавашната преса през 1907г. За благодарност царят дарява на храма мрамор,с който облицоват пода и едно златно енголпие, на чудотворната икона.
От 2008г. ежегодно за празника във възхвала на Пресвета Богородица и Нейната чудотворна икона, наречена „Златна ябълка" се отслужва Божествена света литургия лично от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай, а от 2012г. празникът е обявен за всебългарски и е упоменат официално в Българския православен църковен календар. От 2015 година със съдействието на Фондация „Искам бебе" в чест на Въведение Богородично се отслужва МОЛЕБЕН ЗА ЧАДОРОДИЕ.
Многобройни са случаите, в които „Златната ябълка" е помогнала на жени да се сдобият с дете. Много от родителите идват след това с подаръци в знак на благодарност към Божията майка или кръщават тук децата, които са родени с нейната чудодейна помощ.

Трошил магазин на жена - на съд

Сряда, 15 Ноември 2017 09:10 Публикувана в Асеновград

Борис Р. застава пред Районен съд Асеновград днес по обвинение за опит да потроши частен магазин в града.

На 28.11.2015 г. и на 25.04.2016 г. в Асеновград в условията на продължавано престъпление той е направил опит да потроши витрина и стъкло на врата на магазин, собственост на трима братя, ползван от едноличен търговец.

След като не успял, той налетял и потрошил съседния магазин, също собственост на братята, но ползван от жена търговка. Нанесените щети са за 433 лв.

Това е второ заседание по делото, като същото ще се разглежда по общия ред.