Асеновград онлайн

Асеновград онлайн

Уеб сайт:: http://asenovgrad-online.com

Водач с 4 глоби се разби в мантинела

Неделя, 15 Декември 2019 13:24 Публикувана в Асеновград

29-годишен се разби в БМВ в мантинела на Асеновградско шосе в посока Пловдив към 3.30 часа днес. Мъжът е в болница без опасност за живота.

От пресцентъра на МВР съобщиха, че в досието му има 4 глоби за нарушения на пътя.

Причината за катастрофата е висока скорост.

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев извърши оглед на стадион „Шипка”. Идеята на посещението бе да се запознае детайлно със състоянието на спортното съоръжение, с цел инвестиционни намерения. Общината планира да потърси финансиране за цялостното реновиране на стадиона или дори при финансова възможност – за изграждане на нов. Към настоящия момент спортният обект е полуразрушен. По трибуните липсват пейки, а останалите дървени такива са изпочупени.

Тревната площ е поддържана в задоволително състояние. Оградата е разкъсана на няколко места. А спортната площадка в горната част на съоръжението, или както асеновградчани я наричат „малкият стадион”, е почти занемарена. Футболните врати са леко корозирали, а мрежата им е изпокъсана. На този етап проектът, който бе планиран за цялостната реконструкция на стадион „Шипка” в Асеновград от предишния мандат, не е довършен.

Причината е, че е възникнала необходимост от преразглеждане позициите и броя на всички спортни съоръжения, които е трябвало да присъстват в обекта, според предложението на експертите. Намерението на кмета на Асеновград доктор Христо Грудев е да направи всичко възможно, за да възроди стадиона на града и в него отново да закипи спортен живот, но за целта ще са необходими средства, време и търпение. Градоначалникът възнамерява да информира държавната власт за състоянието на обекта, с цел по-скоро да бъдат предприети мерки по реновирането.

Очаква се това да стане до края на годината

 „Няма да позволим изливането на отпадните води в река Чая да продължи и да се стигне до екологична катастрофа. При условие, че имаме изградена чисто нова пречиствателна станция е недопустимо да останембезучастни. Въпреки трудностите и това, че обектът е приет, независимо от недовършената работа, ние няма да оставим нещата на произвола”, категоричен е кметът на Асеновград д-р Христо Грудев.

Днес той се срещна с недоволните асеновградчани, които се бяха събрали на протест пред сградата на общината. Грудев ги увери, че ще бъде направено и невъзможното в най-кратък срок пречиствателната станция за отпадни води да заработи. В противен случай съществува реална опасност към дълговете на общината от около 26 000 000 лева да бъде прибавена и стойността за изграждане на съоръжението, която е в размер на близо 32 000 000 лева.

В центъра на Асеновград хората изразиха притесненията си, че неработещата пречиствателна станция може да стане причина за повишаване на данъците. На протеста присъстваха и природозащитници, които заявиха опасенията си, че отпадните води могат да доведат до погубването на различни речни животински и растителни видове.

„Подкрепям исканията и доводите ви за този протест днес. На ваша страна съм и аз също искам да пазим и поддържаме чиста околната среда. Вече сме предприели първите и най-важни стъпки към разрешаването на този проблем и ще доведем действията си докрай. Надяваме се усилията ни да доведат до траен резултат и до края на календарната година пречиствателната станция за отпадни води да започне да функционира в пълен капацитет”, успокои гражданите доктор Грудев.

В заключение той посочи, че са открити 120 неизправности на съоръжението, които трябва да бъдат коригирани, за да заработи. И освен това, в протокола, с който се удостоверява, че пречиствателната станция за отпадни води на Асеновград може да бъде въведена в експлоатация, са се подписали 40 души.

Ръководството на община Асеновград е уведомена за създалата се ситуация с натрупването на отпадъци в село Боянци. Това съобщи ресорният заместник-кмет на града Тамер Бейсимов. Той подчерта, че за месец ноември е извършено сметопочистване, за което обаче не е подписан протоколът, от страна на кмета на населеното място – Димитър Димитров. За да се установи причината и проблемът да бъде разрешен своевременно ще бъде сформирана комисия от експерти, които да извършат проверка и да констатират евентуално възникнали нарушения. Сметопочистването в Боянци няма да бъде осъществявано до изясняване на всички обстоятелства, съобщи Бейсимов.

Според договора съдовете за смет в селото се почистват веднъж месечно. Единственото, което става ясно към момента е, че кметът Димитър Димитров не иска да подпише протоколите за получени съдове за смет, твърдейки, че фирмата не е доставила уговорения в договора брой контейнери. А изпълнителят, от своя страна, отказва да извършва сметопочистването именно поради тази причина. Община Асеновград ще ви уведоми за резултатите от проверката и ще бъдат предприети незабавни мерки по разрешаване на проблема.

Единайсетокласник е най-младият самоук майстор

Четвъртък, 12 Декември 2019 16:59 Публикувана в Асеновград

Творци от Асеновград показват уменията си в изложба „Самоуки майстори и занаятчии”. Тя бе подредена в Историческия музей в града по повод днешния празник на свети Спиридон, който е и техен покровител. В изложбата могат да бъдат видени ръчно изработени произведения от дърво, восък и други материали. Експонирани са дървопластики, дърворезби, творби по метода "стиймпънк" – украсяване с метално фолио. Сред произведенията са още картини от плетиво, бродирани и плетени коледни играчки.

Майсторите са ползвали и естествени  материали, като корк и канап, че дори и зърна от кафе. В изложбата са показани и домашно произведени бутикови сапуни. Единадесетокласникът Димитър Гицов е най-младият самоук майстор, който се е включил със саморъчно изработени дърворезби. Той показва маски, картина с пастир, битката при Клокотница и други. През свободното си време момчето се занимава със спорт, но смята дърворезбата да му остане хоби.

Детският учител Петя Петкова пък е решила да отдаде цялото си свободно време на изкуството. В изложбата жената се е включила с интересни форми и реалистични картини, изработени от восък и естествени материали. Казва, че е опитала да приложи знанията си в работата с децата, но стиловете, с които се занимава, изискват по-сериозна и продължителна концентрация и затова не са подходящи за занимание на малчуганите.

Община Асеновград ще кандидатства с проект по Оперативна програма „Региони в растеж” за ремонт на второто площадно ниво. Своето съгласие за това дадоха днес общинските съветници на града по време на редовното си заседание. Ремонтните дейности са наложителни, тъй като плочата, която е над Търговския център, е опасна. Това бе констатирано още по време на първия мандат на кмета доктор Христо Грудев.

Още тогава бе извършено обследване.

Според конструктивното решение, още когато се е изграждал обектът е ползвана специална армировка, която е била предварително напрегната и така се осигурява по-голяма носимоспособност на бетона. „С времето и заради течовете, които са се получили през годините, тези армировки са компрометирани. Съответно, натоварването, което са можели да поемат към онзи момент, не е същото, с което могат да се справят сега. Ето защо доктор Грудев в негова заповед забрани да се провеждат мероприятия на второто площадно ниво, а впоследствие се затвори и Търговският център. Конструкцията е изградена така, че тя трябва да бъде разрушена изцяло и да бъде направена наново”, обясни ресорният заместник-кмет инженер Стоян Димитров.

Той допълни, че съгласно проекта, самото площадно ниво ще бъде повдигнато с около 60 сантиметра, за да може да се осигури нормалната височина за търговски площи. В проекта са включени подмяна на всички настилки, направа на нова изолация, предвидено е изграждане на сцена на открито със съблекалня към нея. Шадраваните, които в момента са разположени пред Градска библиотека „Паисий Хилендарски” ще отпаднат като елемент. „И съгласно разработката на проекта към момента е заложено функцията на обекта да си остане търговски център”, допълни в заключение инженер Димитров.

Снощи община Асеновград избра своя „Спортист №1” за 2019 г. Надпреварата за класацията бе изключително оспорвана. През отминаващата вече година Асеновград може да се похвали с над 250 медала от държавно първенства и турнири и близо 20 медала от международни и световни състезания.

С приза „Спортист на Асеновград за 2019 г.” бе удостоена гросмайсторът Антоанета Стефанова-Чепаринова. Постиженията й в шахмата: 1-5 място на Еропейското индивидуално първенство; 1-во място на Открит шампионат в Китай с награден фонд 119 000 долара и с участието на настоящата световна шампионка Джу Чен и три екс световни шампионки. Личен треньор - Неделчо Чепаринов.

Второто място бе присъдено на Васил Господинов - вдигане на тежести. Постижения: 1-во място на държавните шампионати в Сливен, Хасково и Пловдив; 7-мо място на Европейското първенство за мъже в Грузия; участник на световното първенство в Патая Тайланд. Лличен треньор - Лъчезар Кишкилов.

Третата позиция зае Георги Йочев - вдигане на тежести. Постижения: 5-то място в категория 89 килограма на Световното първенство за кадети в Лас Вегас, САЩ; 1-во място на държавните шампионати в Сливен, Хасково и Пловдив. Личен треньор - Лъчезар Кишкилов.

Четвъртото място си заслужи Мая Танева за успехите си в бягането. Постижения: 1-во място на ултрамаратона „Трявна Ултра” - 141 километра; 1-во място на ултрамаратона „Персенк Ултра” - 163 километра; 1-во място на ултрамаратона „Пирин Ултра” - 160 километра.

Пети стана Тодор Колевски - кану-каяк. Постижения: 8-мо място на четириместен каяк - 1 000 метра на Световното първенство за мъже и жени в Сегед, Унгария; 9-то място на четириместен каяк - 500 метра на Световното първенство за младежи в Питещи, Румъния; републикански шампион на двуместен каяк - 200 метра за мъже. Личен треньор - Георги Бакърджиев.

Шестата позиция бе отредена за Васил Андонов – киокушин. Постижения: 2-ро място на Европейското първенство за кадети в Прага; 1-во място на Международното първенство в Швейцария; 1-во място на Международния турнир в Румъния; 1-во място на Републиканското първенство в Хасково и 1-во място на Национална купа в Бургас. Личен треньор - Петко Чирпанлиев.

Седмото място си разделиха Катерина Бейчева - таекуон-до и Васил Кирков – тенис.
Катерина Бейчева – постижения: 3-то място „отборно спаринг” жени и 3-то място „отборно силов тест” жени на Световното първенство в София; 1-во място „отборно силов тест” жени на Европейското първенство в Римини, Италия; 1-во място „отборно силов тест” жени на Мултиевропейски игри по таекуон-до WTF /олимпийска версия/ в София; 1-во място индивидуално”специална техника” жени на Държавно първенство; 2-ро място „индивидуално „спаринг” жени 72 килограма; 2-ро място индивидуално „силов тест” жени; 3-то място индивидуално „Форма” жени до 1 дан. Личен треньор - Георги Шишков.
Васил Кирков – постижения: 1-во място на Международния турнир за мъже „Санта Марина” в Созопол; 2 –ро място на Международния турнир в Орландо - САЩ, Ираклион - Гърция и Рочестър - САЩ; 2-ро място на Държавното лично първенство за мъже „Булинс”. Личен треньор - Стоян Кирков.

На осма позиция застана Павел Тименов – таекуон-до. Псотижения: 3-то място на Световното първенство в София - индивидуално „спаринг” за юноши старша възраст в категория +75 килограма; 5-то място на Европейското първенство в Римини, Италия - индивидуално „спаринг” за юноши старша възраст в категория +75 килограма; 2-ро място на международния турнир „Перник Оупън” - индивидуално „спаринг” за юноши старша възраст в категория +75 килограма; 2-ро място индивидуално „спаринг” за юноши старша възраст в категория +75 килограма; 3-то място ”отборно спаринг” за юноши старша възраст. Личен треньор - Иван Манолов.

Девети се нареди Тодор Чилингиров – кану-каяк. Постижения: републикански шампион на едноместно кану - 500 метра за юноши младша възраст. Личен треньор Камен Куцев.

Почетното 10-то място е за Никола Бояджиев - таекуон-до. Постижения: 5-то място индивидуално „спаринг” за мъже в категория 58 килограма на Световното първенство в София; 5- то място индивидуално „спаринг” и 3-то място „отборно спаринг” на Европейското първенство в Римини, Италия за юноши старша възраст в категория 63 килограма; 2-ро място индивидуално „спаринг” и 3-то място „отборно спаринг” за мъже в категория 71 килограма на Международния турнир „Словения Оупън”; 1-во място индивидуално „спаринг” за мъже в категория 64 килограма и 1-во място индивидуално „спаринг” за мъже в категория 78 килограма на Международния турнир „Оxрид Оупън”; 2-ро място индивидуално „Форма” за мъже до 1 дан и Купа за „Най-техничен състезател”; 2-ро място на „Форма” и 2-ро място „специална техника” за юноши на Държавното първенство; 3-то място индивидуално „спаринг” и „отборно спаринг”. Личен треньор - Иван Манолов.

Като „Най-проспериращ млад състезател” бе отличена 9-годишната тенисистка Евгения Стоянова. Постижения: 1-во място във веригата „KINDER+SPORT”; шампион във всичките 6 държавни турнира от веригата - Пловдив, София, Созопол, Плевен, Стара Загора и Варна; представител за България в световните финали на веригата в Монте Карло - 3-то място; шампион на Държавния турнир „Champion Bow” до 9 г. и 3-то място на Международните финали „Champion Bow Finals” в Хърватска. Личен треньор – Илия Славов.

„Футболист №1” на Асеновград тази година е Иван Ангелов. Той е основен играч в мъжкия отбор на ФК „Асеновец 2005”. Иван Ангелов предпочете да остане в отбора в този труден момент, въпреки офертите от други клубове.

За „Спортно събитие в Асеновград за 2019 г.” бе обявено Ултрамаратон „Персенк Ултра 2019”. Състезанието привлече стотици любители и ентусиасти на този екстремен спорт. За пореден път по стръмните пътеки на Родопа планина си премериха силите елитни спортисти, както от България, така и от чужбина. Ултрамаратонът се превърна в един от любимите спортове на нашите съграждани.

С отличието „Отбор на 2019 г. в Асеновград” бе удостоен Баскетболен клуб “Асеновец 2005”. Момичетата от тима се класираха на 3-то място на Държавното първенство в Русе. Треньор на отбора е Диан Гочев.

Призът „Треньор на годината” бе връчен на Неделчо Чeпаринов. Той е треньор по шахмат – име легенда в шахмата не само за Асеновград, но и за България и света. Личен треньор е на Иван Чепаринов и на световната шампионка Антоанета Стефанова-Чепаринова.

С награда „За популяризирането на асеновградския спорт” бе отличен Бирсент Карагерен. Той е футболист на „Локомотив”-Пловдив и националния отбор на България. За любителите на футбола в Асеновград той е човекът, който ни радва в последните години. Отзовава се на всички покани за благотворителни мачове, които се провеждат в нашата община.

Местната телевизия „ТВ САТ КОМ” традиционно също връчи приз. Тази година номинацията бе за „Възродител на спортните традиции”. С наградата бе удостоена Христина Филипова – учител в асеновградското ОУ „Христо Ботев”. Тя реализира идеята за провеждане на ежедневна сутрешна гимнастика с ученици и преподаватели.

Откриха Коледен базар в подкрепа на потребителите от Дневния център за работа с деца с увреждания в Асеновград. Той е позициониран във фоайето на Исторически музей и се организира съвместно с общината. Сувенирите са изработени собственоръчно от децата от Центъра. Със събраните средства ще се покриват основни нужди на малчуганите. Творенията са създадени от различни материали и и са в различни форми, но тематиката е една – Коледа.

В базара могат да бъдат открити звънчета, рамки за снимки, свещници, коледни играчки, свещи, картички и други. Цените на сувенирите са от 1 лев до 10 лева. Поставена е и отделна кутия за дарения. Към благотворителната инициатива се включиха и деца от подготвителната група на ОУ „Ангел Кънчев“ в Асеновград.

По време на традиционната „Коледна работилница в синята къща“, проведена в Етнографската къща преди няколко дни, малчуганите от детското заведение заедно с децата от Дневния център изготвиха интересни крушки, преобразени с цветни сияещи пайети. Към малките творци се присъедини и артист-приложникът Станимира Попкалинова. Изложбата базар ще остане във фоайето на Исторически музей-Асеновград до края на декември.

Мъж наби съгражданин

Сряда, 11 Декември 2019 12:07 Публикувана в Първомай

Участник в сбиване е задържан в полицията в Първомай. Вчера сутринта служители от районното управление предприели проверка на сигнал от 50-годишен жител на града, че му е нанесен побой от 38 годишен мъж.  В резултат на ударите на пострадалия е причинена средна телесна повреда. Извършителят е задържан. Образувано е бързо производство по чл. 129 ал 1 от НК.

Най-добрите дела за 2019 получиха своите отличия

Вторник, 10 Декември 2019 14:18 Публикувана в Бизнес

На официална церемония в Градска библиотека „Паисий Хилендарски" бяха връчени Шестите годишни награди за доброволчество „Донка Пашкова" в Асеновград. С приза "Рицар на добрата воля" за 2019 г. бе удостоена 14-годишната Ирина Павлова, която рисува уникални картини и дарява рисунките си на болници, детски градини и други обществени учреждения. Момичето си заслужи наградата за кампанията "Подари усмивка с анимационен герой". Над 60 са картините, които са дарени до момента за болници и учреждения. Ирина е провела и безвъзмездно обучение по рисуване на децата в асеновградска детска градина.
С приз "Донка Пашкова" пък бяха отличени четири инициативи, извършени с доброволен труд през 2019 г.
"Благотворителност за набиране на средства за бъбречна трансплантация на Неврие Мехмед" – инициатор Зехра Мустафа
Тенис клуб "Асеновград" – с треньор Димитър Аврамов
"20 години родолюбие в действие" – по идея на Иван Чойков и "сговорна дружина"
"Театрална работилница за мечти" - любителският театър е инициатор на множество реализирани доброволни каузи. Организатор е на благотворителното провеждане на постановката "Лелята на Чарли", от която бяха събрани 2 914 лева. Средствата бяха дарени на Лизавета Иванова, страдаща от "Множествена склероза". По идея на организацията се проведе и Първи национален фестивал "Театър за ценители" в Асеновград.
Наградени с грамоти в конкурса „Донка Пашкова" са също:
Грозданка Павлова и доброволческата група – те залесяваха дървета и храсти в района на залата за вдигане на тежести в Асеновград и в градинката на паметника на Васил Левски
"Станимашка фотографчийница" - за съхраняване и популяризиране на културното наследство и провеждане на изложби, дискусии, презентации, паметни знаци и идейни проекти и други
Йордан Кожухаров, Иванка Янкова и Йордан Илиев - "Поставяне на паметна плоча на композитора Димитър Вълчев"
Ламбри Ламбрев - "Обновяване на външната фасада на параклис "Свети Спиридон"
Ученическият съвет при СУ "Свети Свети Кирил и Методий" - "Провеждане на "Ученически благотворителни базари" и организиране "Ден на хляба"
Щерьо Георгиев - "Благотворителна трапеза за Кръстовден за 50 енориаши"
"Благотворителна изложба на Емилия Калоферова" - средствата от инициативата са дарени за деца с увреждания
Елена Атанасова и Вирия Изет - наградени за доброволна екологична акция Момичетата споделиха, че просто са решили да почистят, защото не им харесва да живеят сред замърсена природа и отпадъци
Дойка и Кръстьо Апостолови - заедно с помощта на доброволци организирали възстановяване на старите чешми и на параклиса "Свети Димитър" в село Югово"
ДГ "Дружба" - за създаването на книга "Асеновград в сърцето - история, традиция, приказки и детство", чието издаване бе подпомогнато от община Асеновград
НЧ "Свети Свети Кирил и Методий-1938 г." в квартал „Горни Воден" – за кампанията "Сърце за Ники", чрез която се събраха 3 260 лева за асеновградчанина Николай Иванов, лекуващ се от рак на дебелото черво
СККК "Асеновец" - "Екологична акция на язовир "40-те извора"
ДГ "Пролет" в Асеновград в партньорство с Градска библиотека "Паисий Хилендарски" - акция "Книги за български деца в Лондон"
Общински младежки съвет в Асеновград - за проведените редица благотворителни инициативи за лечението на болни, както и за награждаване на успели деца в турнири и други
Анна Манолова и доброволци - "Отворени врати в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания (ЦНСТДМУ)" – подарили са подаръци на потребителите, приготвили са обяд и са засадили цветя
Младежката организация на БЧК в Асеновград – молебен при църквата "Свети Никола" в града и акция "Международен ден за борба с глада"
Не на последно място бе спомената и каузата "Капачки за бъдеще", в която се включиха немалко асеновградчани и бе закупен кувьоз за МБАЛ-Асеновград.
Наградите и грамотите на отличените бяха връчени Даниела Костова и Георги Златев – главни експерти в Дирекция „Хуманитарни дейности" към община Асеновград, както и от Христо Коватлиев – неколкократно печелил приза „Донка Пашкова". „Много хора все още са скептични и си казват какво толкова е доброволчеството. За него се изисква свободно време, не можем да участваме във всички инициативи и от него не се печелят пари. Това не е така. Всички, които участвате в добороволческите инициативи знаете, че печелившите сте вие. Защото всяко добро остава у човека удовлетворение от това, което той е сторил. Или се вдъхновява от усмивките на хората, на които помага и подобрява начина на живот. Доброволчеството е добродетел, която в развития свят се цени изключително много. И всички вие, които тази вечер сте тук, внасяте нов смисъл в думата „човечност"! Защото това е добротата – да намериш и да отделиш от своето сърце и време да дариш на този, който има по-голяма нужда в момента. Благодаря ви за това, което сте вършили през годината и се надявам да запалите свещичката на добротата у много други хора", каза в заключение на церемонията Даниела Костова. Честването Международния ден на доброволеца започва през 1985 г. Тогава световната организация приканва правителствата и неправителствените организации от всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им. "Радващо е, че доброволчеството набира все по-голяма популярност в Асеновград и хората намират все повече кауза, които да подкрепят - благотворителни и екологични инициативи, културни и спортни дейности, опазване на културното наследство", каза пред присъстващите Милена Марковска - директор на Градска библиотека. Награждаването на доброволците в Асеновград се провежда за шеста поредна година. Инициативата носи името на първия щатен библиотекар в града Донка Пашкова. Близо 10 години тя работи доброволно в библиотеката, като едновременно с това, тя е и активен член на тогавашното Дружество за защита на животните към Женско дружество "Благодетел". Включва се и в набирането на средства за изграждане на сграда на училището в Асеновград. Домакин е на безплатна трапезария за бедни деца. По време на Балканската война заминава като самарянка в Родопите и участва в бойните действия.