Знакът на папа Франциск

Апостолическото поклоническо посещение на папа Франциск в България продължава естествено - като протегната ръка - в Македония.

Това, струва ми се, е големият знак, който главата на Римокатолическата църква дава с избора си 29-тото му апостолическо пътешествие да е в тези две страни и то - заедно.

И то на Томина неделя - Светлата неделя на обърналия се във вярата съмняващ се във Възкресението ученик на Христос.

Знаково е позоваването от папа Франциск на предшественика си Йоан XXIII - монсеньор Ронкали, който идва в България дни след кървавия атентат в Света неделя и остава тук цели 10 години.

Знакова е Неделната му молитва в България пред иконата на Несебърската Богородица - онази, която Ронкали носи със себе си до смъртта.

Знакова е и личната молитва на папа Франциск в катедралния православен храм Свети Александър Невски, както и онова, което записа в книгата на храма.

Вероятно ще стори същото и в Скопие след два дни.

Трябва да четем историята, за да откриваме знаците към бъдещето, които ни дават богоизбраните.

А те са видими за зрящите - всички опити за обединение на двете големи Христови църкви - Католическата и Православната, са започвали на Балканите.

От Калоян, който е единственият български цар, носещ титлата крал, до 60-те години на XIX в., когато Охрид и Солун стават епископии със султанско ираде, но след усилена дипломация на Ватикана, а в Кукуш се обявява уния.

Това е историческият път към последвалата ни църковна независимост.

А днес църковно независими ли сме?

И не е ли това посланието на апостолическото поклоничество у нас и в Македония на един от най-популярните и обичани папи - Франциск?

Последно променена в Неделя, 05 Май 2019 13:57

Добавете коментар