Печат на тази страница

Секретарят на съда с лекция пред деца от дом Княгиня Мария

Четвъртък, 18 Април 2019 17:52 | | | 1 Коментирай

Възпитаници на Дома за деца лишени от родителска грижа „Княгиня Мария Луиза“ изслушаха с интерес лекция на тема „Аз и законът, права и отговорности“,  изнесена от административния секретар на Районен съд – Първомай Атанаска Гаджева в емблематичната зала №1 на Апелативен съд – Пловдив.

Това е поредното събитие от Седмицата на отворените врати, организирана от ръководството на Апелативен съд – Пловдив по случай Деня на Конституцията, юриста и съдебния служител и 140-тата годишнина от приемането на Търновската конституция.

Децата научиха, че основният закон в правовата държава се нарича Конституция, а основните права и задължения на българските граждани са уредени в Глава втора. Сред тях е правото на живот, като посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление.

Възпитаниците на Дома научиха още, че всеки има право на лична свобода и неприкосновеност, но гражданите имат и задължения, основните от които са да спазват Конституцията и законите и да зачитат правата на интересите на другите, да плащат данъци и такси съобразно своите доходи и имущество.

Децата вече знаят,  че според Закона за защита на детето физическото лице е дете до навършване на 18 години, а споменатият закон урежда правата, принципите и мерките за закрила на детето.

Момичетата и момчетата от Дом „Княгиня Мария Луиза“ отговориха отлично на въпросите от своеобразната викторина след края на лекцията.

Председателят на Апелативния съд Магдалина Иванова поздрави децата за прекрасното им представяне, връчи им грамоти  и лакомства.

Веселина Бонева

Comments  

Киро-Бръснара
+1 #1 Киро-Бръснара 21-04-2019 09:54
Лихварите на Асеновград са Румен Симеонов Демерджиев-Мунг ата,Таня Демерджиева-Мун говица,Светльо Руменов Демерджиев-Мунг ети,мангала Танка-това са агуптите(пумашк и цигани),Албен Юнаков-Алчо,Пет ьо Митев,Стоян Михов-Старшинат а и дилъра на хероин за Стоево и Мулдава черния и миризлив циганин Сабрито-Кюрда(т ова му е телефона за поръчка на хероин 0885777771) на много хора им взеха апартаментите тия боклуци и много хора погребаха да се кастрират всички лихвари кастротора ще бъде Живко-Митничара
Quote

Добавете коментар