Антон Баев

Антон Баев

Знакът на папа Франциск

Неделя, 05 Май 2019 13:56 Публикувана в Кой какво каза

Апостолическото поклоническо посещение на папа Франциск в България продължава естествено - като протегната ръка - в Македония.

Това, струва ми се, е големият знак, който главата на Римокатолическата църква дава с избора си 29-тото му апостолическо пътешествие да е в тези две страни и то - заедно.

И то на Томина неделя - Светлата неделя на обърналия се във вярата съмняващ се във Възкресението ученик на Христос.

Знаково е позоваването от папа Франциск на предшественика си Йоан XXIII - монсеньор Ронкали, който идва в България дни след кървавия атентат в Света неделя и остава тук цели 10 години.

Знакова е Неделната му молитва в България пред иконата на Несебърската Богородица - онази, която Ронкали носи със себе си до смъртта.

Знакова е и личната молитва на папа Франциск в катедралния православен храм Свети Александър Невски, както и онова, което записа в книгата на храма.

Вероятно ще стори същото и в Скопие след два дни.

Трябва да четем историята, за да откриваме знаците към бъдещето, които ни дават богоизбраните.

А те са видими за зрящите - всички опити за обединение на двете големи Христови църкви - Католическата и Православната, са започвали на Балканите.

От Калоян, който е единственият български цар, носещ титлата крал, до 60-те години на XIX в., когато Охрид и Солун стават епископии със султанско ираде, но след усилена дипломация на Ватикана, а в Кукуш се обявява уния.

Това е историческият път към последвалата ни църковна независимост.

А днес църковно независими ли сме?

И не е ли това посланието на апостолическото поклоничество у нас и в Македония на един от най-популярните и обичани папи - Франциск?

Връщат дело за убийство за сгрешено ЕГН

Четвъртък, 22 Февруари 2018 09:06 Публикувана в Асеновград

Окръжен съд Пловдив върна нашумяло дело за убийство обратно на прокуратурата заради сгрешено ЕГН на обвиняем! Гафът на зам.-окръжния прокурор Галина Андреева-Минчева катапултира делото срещу животновъда Ивелин Андонов /36/ за убийството на Георги Михайлов /56/ - пастир в овцефермата му в с. Козаново.

Според обвинението, поддържано в съда лично от зам.окръжния прокурор Галина Андреева - Минчева, умишленото убийство е извършено от Андонов на 30.03.2017 г., когато той е пребил от бой Михайлов заради изчезнали от стадото овце. Пастирът бил откаран в болницата в Асеновград, където на 1-ви април починал от травмите от побоя.

В изготвения от прокурора обвинителен акт деянието на Ивелин Андонов е квалифицирано като умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за убития начин.
Предвиденото в закона най-тежко наказание за това престъпление е доживотен затвор без замяна.

Заради тежеста на обвинението разпоредителното заседание по делото бе насрочено за разглеждане от разширен съдебен състав - с участието на двама окръжни съдии и на трима съдебни заседатели.

Прокурорът и поверениците на наследниците на пострадалия нямаха възражения и поискаха да бъде даден ход на делото.

Но защитата на подсъдимия Андонов се противопостави, използвайки въведената в действие с последните промени в наказателнопроцесуалното ни законодателство процедура за отстраняване на очевидни фактически грешки.

Оказа се, че на две места в обвинителният акт ЕГН-то на подсъдимия Ивелин Андонов е написано с грешка в първата цифра.

Адвокат Красимир Елдъров - защитник на Андонов, поиска съдът да определи 7-дневен срок на прокурора, който да отстрани допуснатите в акта грешки.

"ЕГН е важен елемент от данните за самоличност на гражданите на Република България. С това ЕГН, започващо с "91" вместо с "81" клиентът ми е "подмладен" с 10 години, но не го считаме като персонален комплимент към него от страна на прокуратурата, а като очевидна фактическа грешка според разпоредбата на чл. 248-а от НПК" - заяви адвокат Красимир Елдъров.

След кратко съвещание съдебният състав с председател окръжен съдия Миглена Маркова определи 7-дневен срок, в който прокурора Галина Андреева-Минчева да отстрани допуснатите очевидни фактически грешки.

"В такива случаи предстои изготвянето и внасянето от прокурора, в посочения от съда срок, на коректен обвинителен акт. Ако това не бъде изпълнено и прокурорът не е отстранил очевидните фактически грешки, се прилага ал.2 на чл.248-а от НПК - съдията-докладчик еднолично и в закрито съдебно заседание прекратява съдебното производство с разпореждане, което не подлежи на обжалване и протестиране. Целта на тази нова процесуална процедура е също очевидна - срочност, но и точност! Очакванията са в насока да се повиши нивото на процесуалната взискателност на прокурорите. И то не само към срочността на внасяне в съда на приключените с обвинителни актове досъдебни производства, но и към точността на съдържанието на самите актове" - поясни пред репортер на Asenovgrad-online адвокат Красимир Елдъров.

Asenovgrad-online ще продължава да информира читателите си за делото.

Искат доживот за ромка, удушила баба за 5 лв.

Неделя, 08 Октомври 2017 09:28 Публикувана в Конфликти

Реацидивистката Донка Петкова /38/ застава пред Окръжен съд Пловдив утре по обвинение за жестокото убийство на 84-годишна жена в село Дълбок извор, извършено на 01.02.2017 г.

До момента Петкова е осъждана общо пет пъти, включително за грабеж, като за последно излязла от затвора през юни 2014 г. и оттогава заживяла в с. Дълбок извор.

Прокуратурата иска доживотна присъда за Петкова, която е от ромската махала на Чирпан.

През януари 2017 г. обвиняемата се запознала с 84-годишната Иванка Кукова, която живеела в същото село.

Донка й предложила да полага грижи за нея – да й пали печката, да помага в домакинството, срещу което да получава малко заплащане. Иванка се съгласила.

Обвиняемата започнала да ходи всеки ден в къщата на пострадалата, вършела дребни домакински задължения, като за услугите получавала по 2-3 лева.

На 1 февруари 2017 г., към 9 часа, Донка Петкова отишла в дома на баба Иванка.

Жената била будна и облечена, седяла на едно от леглата в дневната стая.

Обвиняемата почистила пепелта от печката, заредила с дърва и я запалила.

След това, седнала на леглото до Иванка, като поискала да й даде 5 лева, за да си купи кафе и филтри за цигари.

Бабата обяснила на Донка, че няма пари, защото още не била взела пенсията си.

Обвиняемата се ядосала и се нахвърлила върху Иванка. Хванала я за гърлото.

Жената се опитала за кратко да я отблъсне и казала, че ще й даде пари, като вземе пенсията.

Обвиняемата я ритнала и притиснала към ръба на плота на мивката, при което й причинила охлузвания по шията и главата.

След като я пуснала, Иванка паднала на пода в стаята.

Обвиняемата скочила върху нея, притиснала я с колене в областта на гръдния кош, като я стискала с ръце за шията, докато Иванка престанала да дава признаци на живот.

През цялото време, преди да настъпи смъртта й, пострадалата жена била в съзнание. Тя викала и правела опити да се отбранява.

След като разбрала, че Иванка е мъртва, обвиняемата свалила от ушите й златните обици и ги прибрала в джоба на жилетката си.

След това взела от етажа на къщата, който бил обитаван от Иванка, два килима, единия тип „мокет", а другия – персийски, както и пътека, поставена в бял чувал, и прозрачна чанта с намиращите се в нея розов чаршаф, одеяло, хавлия и калъфка за възглавница.

За отнемането на тези вещи Донка Петкова е предадена на съд по обвинение за кражба при условията на опасен рецидив - престъпление по чл. 196 ал.1 т.1 във връзка с чл. 194 ал.1 във връзка с чл.29 ал.1 буква А и буква Б от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че отнетите вещи обвиняемата Петкова оставила в домовете на свои познати от селото, след което се прибрала в дома си и започнала да върши обичайните си задължения. Там скрила златни обици в сак.

Малко по-късно роднини на Иванка открили трупа й и се обадили на тел. 112.

Същия ден Донка Петкова била задържана.

По делото е била назначена тройна съдебно-медицинска експертиза, според чието заключение, смъртта на Иванка е настъпила в резултат на механична асфиксия при притискане на шията с ръце /удушване/.

Спрямо обвиняемата Донка Петкова е взета мярка за неотклонение „задържане под стража" и понастоящем се намира в затвора в Сливен.

Самоуби се Пантелей Пачов

Неделя, 18 Юни 2017 22:35 Публикувана в Роден край

Бившият първи секретар на БКП в Пловдив Пантелей Пачов се самоуби снощи в дома си в града с личното си оръжие, разбра първи Plovdiv-online.

Пачов е бил изписан от болница с диагноза рак на дебелото черво.

Тялото ще бъде кремирано и след това положено в урна.

Пантелей Пачов е един от подкрепилите преврата срещу Тодор Живков през ноември 1989-та.

На 26 ноември 1989-та Пантелей Пачов лично излиза пред демострантите на първия в Пловдив митинг срещу БКП и успява да спре разрастването на напрежението и призивите за атакуване на Партийния дом.

Впоследствие е пратен от правителството на Андрей Луканов за български представител в комисията по закриване на Съвета за икономическа взаимопомощ /СИВ/ на страните от Варшавския договор.

След като се завръща от тази си мисия, Пантелей Пачов се пенсионира.

Пантелей Пачов е роден на 24 февруари 1939 г. в Асеновград в семейството на комунистическия активист Лазар Пачов, осъден на смърт и екзекутиран през 1942 г. и Бела Симеонова Кляшева.

След гимназията започва работа като работник в завод „Балкан" в Пловдив.

Член е на БКП от 1964 г. Завършва инженерна физика в Института за стомана и сплави в Москва и през 1967 – 1975 г. е заместник-директор на Завода за пишещи машини „Марица" в Пловдив.

Член е на бюрото на Градския комитет в Пловдив.

След това е на работа в апарата на БКП в Пловдив, като през 1984 г. оглавява градския комитет.

През 1977 г. завършва АОНСУ.

Завръща се в Пловдив, където работи като инструктор в Окръжния комитет на БКП и секретар на Общинския партиен комитет.

От 1981 г. е секретар на Окръжния комитет на БКП, отговарящ за организационните въпроси, а от 1984 г. е първи секретар на Общинския комитет на БКП в Пловдив.

От 1981 г. е кандидат-член, а от 1986 г. – член на Централния комитет на БКП.

На 16 ноември 1989 г. е избран и за член на Политбюро и остава на този пост до края на януари следващата година.

Хубавата Елена потапя БСП

Вторник, 14 Март 2017 20:43 Публикувана в Кой какво каза

Хубавата Елена предизвиква най-великата (поради Омир) война в историята на човечеството - войната за Троя.

Станишевата Елена взе главата на бившия си колега в БНТ Иван Гарелов за едното нищо.

Пенсионерът-прессекретар на служебния премиер Огнян Герджиков взе, че се опита да я вади от батаците, които Йончева сама натвори буквално за минути миналата седмица и които вероятно ще костват загубата на БСП на вота на 26 март.

След скандала "Йончева - държавни пари - милиони платен откуп за похитената Елена" БСП от макса, който стигна - 900 хиляди гласа преди 10-ина дни, бележи спад.

Plovdiv-onpine научи данните от социологически сондажи на три от най-коректните агенции у нас и те сочат победа за ГЕРБ със 150 до 200 хиляди гласа над макса на БСП. Трендът е уловен в последните 10 дни и според социолозите, е необратим.

Данните ще бъдат оповестени в последната седмица преди вота.

Като причина за обрата (същите агенции сочеха само 1,5-2% разлика в полза на ГЕРБ, което е в рамките на статистическата грешка) социолозите изтъкват активната очи в очи кампания, водена лично от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и смяната на позицията му от отбранително-обяснителна в атакуваща. Те са категорични, че БСП не може да надхвърли максимума си от 900 хиляди гласа, което ще е дългогодишен рекорд за партията, но може да падне и под тази бройка със солови акции в стил Елена Йончева.

Защо - на този етап ни бе отказан повече анализ.

Човекът от гаража за волята и неволята

Вторник, 14 Февруари 2017 17:08 Публикувана в Култура

Нямам воля! - среща ме тая сутрин човекът от гаража, където си държа колата. - Да откажа цигарите - продължава, след като вади кутия от джоба на шубата си, отваря и ме черпи.

А не, мерси - викам. - Аз ги отказах.

И аз ги отказвам, по няколко пъти на ден - продължава човекът от гаража, като всмуква жадно дима.

Така не става - казвам му. - Запиши се в партия Воля! Там има много воля за отказване от вредни навици.

ААА! - вика човекът от гаража. - Тоя с волята го знам. Такава воля има, че срути трибуната на Локото и дим да го няма. Колко му е да бутне и държавата. То и без т'ва останахме само фенове будали тука!

Викам: - Т'ва е стара история. Сега волята е в Него!

Ами! - удря ми сутрешна контра на сухо човекът от гаража. - Тя беше и в ГЕРБ, ама к'во стана, от много воля бат Бойко хвърли пешкира заради едната цИцка. - Човекът от гаража прави физиономия на смъртно уплашен орангутан.

От мен да знаеш - казва след малко и натиска фаса с два пръста в кофата за боклук, - трябва да си в голяма неволя, че да викаш на площада ВОЛЯ! ВОЛЯ! Айде, моля... - приключва човекът от гаража и тръгва с кофата за боклук към близкия контейнер.

Човекът от гаража: Въздушния в парламента

Неделя, 27 Ноември 2016 07:03 Публикувана в Кой какво каза

Тез патреотите големи наглеци – среща ме тази сутрин човекът от гаража, където си държа колата. – А добро утро!

Искали същия кабинет, но без бат Бойко! А кифла без мармалад искат ли? Що не си турят Мая за премиер?

Чакай ся – замислям се. – Тя е омбудсман, води цял народ, а премиерът – само една от властите и то най-нетрайната. Няма да се навие.

А! – вика ми човекът от гаража. – Тя цял живот играе поне с две дини под мишница. И под другата - още две.

Човекът от гаража ми прави неприличен знак с двете си ръце едновременно.

Сега увисна на Дългия – продължава човекът от гаража. – Преди това висеше на военния, а още по-преди на... Ма кво да изброявам, ще закъснееш за работа.

Ти – питам го – кво мислиш за референдума?

За мажоритарката ли? – поглежда ме той дяволски. – Ще тупкат топката само. Такова тупкане ще настане, че и Майкъл Джордан - Въздушния няма да може да им я вземе.

Що бре? Ей ги и ГЕРБ, и БСП-то и Патреотите, че и ДПС-то - всичките са за. Май само Реформите се опъват.

Абе за! Луд на шарено се радва, а глух – на каменарски взривове. Слушай кво ти казвам – мажоритарка нанай! Септември ще е май, а Мая ще си е омбудсман, щото бат Бойко я направи. Сега да си й бере гайлето! То може и през него тя... Ама айде тръгвай, като се върнеш довечера, ще те светна повече.

Паля и потеглям меко в мъглата.

Правилно – чувам зад себе си. – Меко тръгвай, тупкай топката, за да не треснеш държавата!

Държавата се клати откъм Далечния изток

Петък, 25 Ноември 2016 12:48 Публикувана в Кой какво каза

Цял ден те мисля – среща ме вчера, като се прибирам, човекът от гаража, където си оставям колата. – Що бе, кво има?

Земетресение в Япония! – вика. – Е, далеч е, за там ли мислиш? – питам го.

Е, тва мисля де – продължава човекът от гаража. – Бат Бойко е почнал да клати държавата от Далечния изток! Нали си говори с Господ, явно Началникът му е казал да клати откъм Изгряващото слънце – сочи падащия вече слънчев диск човекът от гаража.

Ибах въ – продължава след миг замисляне. – Пърл Харбър не го ли помниш? Хирошима? Всичко се клати откъм Япония – от мен да го знаеш.

В този миг излизам от колата и му подавам ключовете да я паркира. За нещяло изпод разкопчаната ми канадка изскача баджът с надпис PRESS, забравил съм да го сваля след откриването на Третата и най-грандиозна аутсорсинг конференция в Пловдив EVER.
Ти – вика ми човекът от гаража, - тоя бадж що не ми го дадеш? Наиш как ще ми стои, само едно сако да опъна и тръгвам из квартала!

Ами ето ти го – изхлузвам баджа от врата си. – Щото – продължава щастлив човекът от гаража, докато си го нахлузва, - вие коя власт бяхте, журналистите, четвъртата? Четвъртата друг път! – вика, така че да го чуят и другите паркиращи. Като се клати властта, вие ставате първата власт! Колко му е на народа – пуснете някой фишек, и той щастлив се гръмне!

Гледам го и не вярвам на очите си – баджът PRESS му залепва. Човекът от гаража обаче го обръща подозрително и вика:

Абе то е ясно що го няма бате Бойко, ама що я няма Курнелия Нинова на снимка на тоя бадж? Аз ... и т.н.

Човекът от гаража: Точа ножа вече!

Четвъртък, 24 Ноември 2016 16:44 Публикувана в Кой какво каза

Ляв курс, а? Точа ножа вече – среща ме тая заран дружелюбно човекът от гаража, където си държа колата. – Ти – викам, си се поуспокоил от вчера, няма „ибах въ" още от сабахлян.

Слушай ся – продължава човекът от гаража и ми показва касапски нож. – А! – стресвам се.
Недей се плаши, само го точа – продължава той и дружелюбно ме крепи за рамото. – Страшното ще е напролет. Когато се върне! – И поглежда нагоре.

Хм – замислям се, по интелигентски колебливо. Обаче човекът от гаража веднага ме светва.

Чу ли кво вика тоя педал Жаблянов? Щял да връща Аптечно управление, щом лекарствата били скъпи. А оня - Янакито, Стоилов – ми реве кво направиха частниците, осраха всичко, да си върнем държавното! Абе, левия бряг, кво да направим ние с по един гараж или с по една сергия, бе? Да строим държава ли, да се спасяваме ли? Ти ми кажи къде отидоха милиардите, дето дадохте на вашите си секретари!

(Ще уточня за любознателния читател, че под „педал" човекът от гаража разбира ляв политик, а под този знаменател слага – по думите му, старите комуняги. Младите комуняги, според него, се маскирали като десни политици. Питам го при това положение къде са антикомунистите. - Ми тук, в гаража - вика ми човекът от гаража, без да се замисли и секунда.)

Човекът от гаража изведнъж рязко сменя темата, докато паля колата. Чука по стъклото да го спусна и вика:

Младите комуняги – и ми прави физиономия стил втори кабинет на бат Бойко, - много са се наточили на Курнелия. Ама и тя с тея стари дядки като Ламбо фира ще даде до пролет. Нежност искала. Море, на две ракии с камшик ще я почна.

В този миг колата ми задави. Но човекът от гаража ме избута без пари. После вдигна ножа от земята, а острието му блесна в огледалото за обратно виждане.

Човекът от гаража за българското висше

Сряда, 23 Ноември 2016 16:41 Публикувана в Култура

Ибах въ интилигентити – среща ме тази сутрин човекът от гаража, където си държа колата. – Пич, чакай, успокой топката - влизам му в тона. – Кво има?

Синът – вика човекът от гаража, - почна магистратура, още манги и кво? – И кво? – питам го.
Ми кво! Преподавали му точно същото като на баклавата!

За бакалавър – поправям го.

Ибах въ в баклавите и в кадаифите, и тая Кунивъ най-много! – продължава човекът от гаража, докато ми подава ключовете.

Чакай ся, споко, може да е няква грешка – само в началото да преповтарят матриала. Кой е ВУЗ-ът? – питам го.

Кво начало бе – вика ми човекът от гаража. – Аз за едно и също вземам едни и същи пари, и с инфлацията ме цакат, а тия интилигенти – за едно и също, двойно! Ибах въ, ти казвам! Eдин китап тройно ми излиза! И то български, дет не става за никъде! И кво накрая – синът ми с три езика ще дойде да ви пази колите тук!

Ей затва – вика ми вече през стъклото на колата човека от гаража – няма упръвия! Ма аз шъ въ... и т.н.