vbaeva-2

Представят мемоарите на актрисата Надя Тодорова

Дъщерята на актрисата Надя Тодорова пристига на 19 юни от Прага за тройна премиера на книгата „Един живот в пет тетрадки" /"Книгомания"/.

Антоанета Теменугова работи като реставратор в чешката столица, но ще се върне в България, за да бъде специален гост при представянето на мемоарите на майка си в София /20 юни/, в Пловдив /22 юни/ и в Асеновград, където ще отговаря на въпроси и ще разказва спомени на 21 юни от 18 ч. в читалище „Родолюбие".

Датата за премиерата в родния град на Надя Тодорова не е избрана случайно – тогава се навършва точно една година, откакто си отиде „голямата актриса на малките роли", която ни разсмиваше във филми като "Опасен чар", „Дами канят", „Господин за един ден", „Двойникът" и много други. Нейната дъщеря ще обясни и как точно се е зародила идеята за ръкописа, залегнал в основата на тази книга.

„Един живот в пет тетрадки" е разходка в миналото на талантлива актриса с малки роли в киното и с големи – в театъра. Това е историята на нейната кариера, но и историята на града, в който е отраснала. Читателите ще се потопят в автентичната атмосфера на Станимака /Асеновград/ от началото на миналия век и едновременно с това ще се доближат максимално до преживяванията на Надя Тодорова под светлината на прожекторите и извън нея.

За пръв път Надя Тодорова допуска публиката толкова близо до себе си, позволява й да надникне и в най-смешните, и в най-драматичните житейски ситуации. „От „Един живот в пет тетрадки" читателят ще научи как тя се е запалила по киното покрай немите филми, прожектирани от баща й, как се е появила на вестникарска снимка като 8-годишна балерина и защо е предпочела театъра пред правото. Ще разбере как са преминали срещите й с цар Борис III и с Тодор Живков, какво е научила от Константин Кисимов и от Любен Гройс, защо й се е доверил Валери Петров, как се е сприятелила с Невена Коканова, с Иван Андонов и с други именити колеги.

Ръкописът е допълнен с интервюта и случки, разказани от Боряна Пунчева, Мария Статулова, Георги Мамалев, Люба Маричкова, Георги Тошев, Ангел Бончев и Георги Папакочев.
В памет на Надя Тодорова софийското кино „Одеон" ще пусне мини панорама с пет от най-обичаните филми с нейно участие – „Дами канят", Двойникът" , „Войната на таралежите", „С любов и нежност" и „Покрив". А на премиерните представяния на книгата ще се прожектира документалният филм на Владимир Люцканов и Антоанета Бачурова „В главната роля – Надя Тодорова".

Незабавими роли и реплики от филмите с Надя Тодорова
Кой може да забрави Кулишева от „Двойникът" и нейното извинение, че закъснява за съвещание в института: „Какво да правя, пуснаха чушки – до обяд щяха да свършат!" Или Седларова от „Опасен чар", неудържима в подготовката за сватбата на дъщеря си с героя на Тодор Колев: „Значи така решихме да ги подредим на масата: роднина - милиционер, роднина – милиционер.."
Ами Димитрова от „Дами канят"? И със затворени очи можем да я видим как прокарва ръка по раменете на автоинструктора Стефан Данаилов: „Вземи ме, лодкарю, на твоята ладия лека... Сериозно, Екиме, защо не вземем да забегнем двамата, да напуснем тоя прованс?"
Няма как да изброим всички филми с участието на Надя Тодорова – те са над 40. Но сред тях изпъкват още нейната Мадам от хотел „Америка" в „Господин за един ден" на Николай Волев, Теменугова от „Вчера" на Иван Андонов, Худерова от „Войната на таралежите" на Иванка Гръбчева. Всички тези превъплъщения само още веднъж потвърждават максимата, която харесваше и Надя Тодорова: „Няма малки и големи роли, има малки и големи актьори".


Добавете коментар

Защитен код Обнови