Уникален многоезичен литературен сайт на Пловдив

Пловдивските писатели се сдобиха с уникална трибуна – стартира многоезичният литературен сайт Plovdivlit.com.

Произведенията на авторите вече ще могат да се публикуват освен на български, и на всички европейски езици. Така шансът талантливите творби, родени под тепетата, да бъдат четени и забелязани от ценители на литературата и в чужбина, вече е реалност.

Това не е сайт за елитарна литература, в него намират място както произведения на пловдивските класици, така и на изявени съвременни писатели, и на дебютанти. Представени са всички литературни жанрове – поезия, проза, драма, есеистика, критика, фейлетони, научни трудове в сферата на хуманитаристиката, сценарии за игрални и документални филми.

Сайтът, макар и новосъздаден, вече се радва на голям читателски интерес, в него само за месец намериха място произведенията на над петдесет пловдивски автори. А в рубриката „Гост" гостуват изявени писатели от Европейския съюз и Балканите в превод на български.

Plovdivlit.com предоставя поле за изява освен на утвърдени преводачи от всички европейски езици, и на млади дарования, които правят първи стъпки в художествения превод.

Редакционната колегия на Plovdivlit.com е съставена от изявени имена на литературната общност, които оценяват предложените за публикуване творби. Читателите на литературния сайт също имат възможност пряко да изразят отношението си към произведенията, гласувайки в рубриката „Класация" за творбите, които най-много харесват и то в различните им езикови варианти.
В края на тази година най-добрите произведения ще бъдат издадени в литературно списание „Невидимият хълм".

През 2019 година, когато Пловдив стане европейска столица на културата, Plovdivlit.com ще бъде най-представителната международна трибуна на пловдивските творци. Защото този литературен проект е уникален не само за културния живот под тепетата, но и за цялата съвременна българска литературна култура, където нито една писателска общност няма подобна трибуна.

Всички, които искат творбите им да бъдат публикувани в Plovdivlit.com, могат да изпращат своите произведения на адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Публикуваме произведения на утвърдени пловдивски писатели, поети и критици, получили признание в страната и чужбина. За тези, които правят първи стъпки в литературата, е специалната ни рубрика „Дебют". Ръкописи не се връщат и не се рецензират.


Добавете коментар