Родопите пак са сцена на Феста на киселото мляко

Родопите отново стават сцена на международния Фестивал на киселото мляко култура и традиции, който среща българската и китайската култура за втора поредна година в село Момчиловци, Община Смолян.

След успешното първо издание на Фестивала тазгодишното четиридневно събитие ще продължи мисията си да популяризира българските традиции за производство на кисело мляко и сирена, богатството на фолклора, обичаите и автентичните занаяти, както и да запознава гостите с аспекти на китайската култура.

Международният фестивал се организира от Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай, китайската компания Bright Dairy, „Деми Травел" ЕООД, с подкрепата на Министерство на туризма, Община Смолян, село Момчиловци, Swagbag.eu и „Тодоров" АД.

Bright Dairy и Българският център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай активно работят за популяризиране на село Момчиловци и киселото мляко в Китай като символ на дълголетие, чрез което създават условия за превръщане на селото в атрактивна туристическа дестинация.

Официалното откриване на Фестивала на киселото мляко ще се проведе от 15:00 ч. на 23 септември. Същата вечер жителите и гостите на Момчиловци ще бъдат очаровани от спектакъла на фолклорен ансамбъл „Българе" и представлението на Театъра на сенките от световноизвестната китайска артистка Сюесюе Чън.

Акцент в програмата на Фестивала е и Вторият националнен конкурс за красота „Мис Родопи" 2016, който ще се проведе на 24 септември. Победителката в престижния форум ще спечели 3000 лв. и ще стане рекламно лице на китайското кисело мляко „Момчиловци". Победителката и подгласничките ще получат възможност да посетят Китай в рамките на Програма за полуляризиране на българското кисело мляко и неговите уникални свойства. След конкурса фестивалната програма продължава с вечерен концерт с участието на Нелина и рок група „Атлас" .

И тази година Фестивалът се фокусира върху тайните за приготвянето на най-вкусните млечни продукти, а Родопа планина ще бъде огласена от най-добрите фолклорни ансамбли и групи, които ще представят красотата на народната песен. За доброто настроение на гостите са предвидени кулинарни състезания и изложения, конкурси и изложби. Всеки фестивален ден ще има изложение на местните производители на млечни продукти, дегустация на домашно приготвени кисело мляко и сирена и народно веселие на площада с фолклорни групи от Родопите.

Китайската култура и изкуство пък ще бъдат представени от китайския художник Лян Джън, който ще рисува своите феноменални 3D изображения върху стена от къща в Момчиловци.

Любителите на кулинарното изкуство ще могат да се насладят на Пътуващия кулинарен театър на Ути Бъчваров и да се запознаят с традиционното китайско кулинарно изкуство „карвинг", представено от Ци Тан.

Творбите от Конкурса за детска рисунка на тема „Киселото мляко в моя дом" и Фотоконкурса „Природата и киселото мляко – здраве и дълголетие" ще красят пространството пред площада на с. Момчиловци, а победителите ще бъдат наградени в последния фестивален ден.

Повече информация за програмата на фестивала, както и за конкурсите, можете да намерите на http://www.momchilovtsifest.bg/ или на https://www.facebook.com/MomchilovtsiFest.

Последно променена в Сряда, 21 Септември 2016 18:23

Добавете коментар