Париж и Ню Йорк чакат неолитните находки край Мулдава

Премиера на 20 табла показващи откритията от ранно-неолитен култов център в „Долът на 40-те извора" край с. Мулдава ще се състои в Нощта на музеите – 16 май в Исторически музей Асеновград. Уникалното е, че всяко от тях предизвиква появата и се смесва с видео, което доразказва историята и Легендата за този център останали по нашите земи от края на седмото хилядолетие пр. н.е.

Така ще отбелязваме тези над 8000 години от най-ранната проява на духовност в Европа. В нейна чест бе създадено приложение за смартфони и таблети наречено „В зората на Европейската цивилизация". То може да бъде изтеглено и заредено от www.detev.com/muldava.apk, но ще работи само край мобилната експозиция с тези табла.

Новото технологично чудо се нарича „Разширена реалност" и е абсолютна новост не само за България, но и за света. Получаваме историческа възможност да се докоснем до първата археологическа смарт експозиция, която вече получи покани от Френска национална библиотека в Париж и от Ню Йоркския университет, където ще бъде представена от 23 май. Интерес към нея и технологията разработена от екип на Института за виртуална култура има и от Лондон, чийто представители също са поканили авторите й за презентация на Ню Йоркската конференция.

И това не е всичко. В самия музей също ще работи приложение – www.detev.com/asmuseum.apk С него посетителите ще бъдат разведени от виртуален гид, който ще им покаже живата колекция с артефактите от култовия център. Той е бил разкопан от археолозите Петър Детев и Росица Морева още в далечните 1965 – 1967 г. И веднага е предизивикало огромен интерес, заради уникалните съдове и предмети от най-древен обряд извършван в Европа.
Сега с тези две приложения „В зората на цивилизацията" посетителите на музея и на мобилното изложение, което ще бъде организирано ще разберат историята смесвайки живата картина с виртуални анимации и видео.

Последно променена в Сряда, 13 Май 2015 15:26

Добавете коментар