Археологически проучвания на Асенова крепост

На 18-ти август започват теренните археологически проучвания на Асенова крепост в Асеновград, съобщи директорът на Историческия музей в града Иван Дуков, цитиран от радио Фокус.

Те ще се осъществят в периода от средата на август до средата на октомври.

24 работни дни ще продължат теренните проучвания на Асенова крепост, а 20 работни дни ще се работи на крепостта Воден, каза още Дуков.

Научен ръководител и на двата обекта е Росица Морева.

По думите на директора на Исторически музей в Асеновград, в момента се прави организацията на самите разкопки, събира се екип, теренът се подготвя за работа, ще започне и разчистване на секторите, които са предвидени за проучване.

На Асенова крепост вниманието ще бъде насочено към южната крепостна стена с южния сектор на крепостта.

"Надявам се там да излязат следи не само от жилищни помещения, но и от фортификационни съоръжения", каза още Дуков.

На крепостта „Воден" ще продължи проучването на вътрекрепостното пространство.

Обектите са свързани основно със Средновековието, но и на двете места са разкрити находки още от каменно-медната и бронзовата епоха. „Надяваме се чрез тези проучвания да успеем да разширим познанията ни относно миналото на нашият край и да привлечем вниманието на туристи, които да подпомогнат икономическото развитие на съвременния Асеновград", допълни Дуков.

Източник: радио Фокус


Comments  

ДЖИНГАТА
0 #11 ДЖИНГАТА 28-08-2014 10:20
Абе умници колкото и да се пазите от КОЛИО Той пак ще намери на4ин да ви изтропа едно време мен как ме издаде уж ми се мазнеше всеки ден да го 4ерпя кафе и кола и ме издаде много се прави на хитар ама ве4е вси4ки го разбраха 4е е доносник.. ВНИМАНИЕ. му е маиката.
Quote
RAMBO
0 #12 RAMBO 24-09-2014 19:57
Abe JINGA,ti i bez tova nali go EBA na MRASNIA PREDATEL,DONOSN IK,skasamu suhiat GAZ..na KOLIO KOSTOV...
Quote

Добавете коментар