Светлин Русев откри монумента на Иван Кирков

Художникът Светлин Русев, близък приятел на асеновградчанина Иван Кирков, откри негов монумент в Асеновград днес.

Община Асеновград даде 14 000 лв. за издигането на паметника в центъра, а проектът и изработката е дело на проф. Емил Попов и арх. Лозан Лозанов.

Иван Кирков е от знаменитото поколение художници от 60-те години на ХХ век, сред които е пловдивската плеяда Георги Божилов - Слона, Димитър Киров, Йоан Левиев, Енчо Пиронков и др.

Кирков е асеновградчанин, но творческият си живот изкарва в София.

Художник, който работи във всички направления - от графиката, през маслото, скулптурата, до монументалистиката и декора.

Автор е на декори за спектакли, на оформление на книги за деца на Елин Пелин, Ран Босилек, негово дело е и декоративно-пластичното оформление на чакалнята на Централна гара София.


Comments  

фейсбук
+2 #1 фейсбук 04-12-2013 23:32
Смесени чувства: В Асеновград бе открит паметникът на достойния човек и творец, ценен приятел и събеседник проф. Иван Кирков, дело на скулптора Емил Попов. Радостно ми бе, че в тези времена на оскъдица обществеността успя да отдели средства, за да почете именития ни съгражданин. Иван Кирков, лека му пръст, беше ерудиран човек, който не търпеше лицемерието и фалша! Тържествено слово изнесе винаги жадният за внимание и почести, комунистът Светлин Русев, който цял живот е слагал спици на И. Кирков и когото покойният наш приятел винаги бе осъждал открито както по идеологически, така и по чисто човешки причини. Не оспорвам таланта на Св. Русев, виден е на всички, но да славословиш човек, с който си бил в противоречие десетки години, едва ли е дело, достойно за подражание!
Quote
Карандаш Острилков
+1 #2 Карандаш Острилков 06-12-2013 03:29
Да оставим политиката,Иван Кирков бе човек и на изкуството и на политиката.Нищо не взе,а даде много.Който може-прави,оня дето не може-критикува. Поне една улица да носи неговото име в родния му Асеновград,че Софиянци ни изпревариха,ама нейсе дето вика бай ти Ганчо , за сега в столицата,а по-късно и в други градове...
Quote
творец
+4 #3 творец 16-12-2013 08:24
Паметника можеше да БЪДЕ ПО-ДОБЪР!
Quote
заглавието
+4 #4 заглавието 16-12-2013 16:03
Кой ви каза ,че Светлин Русев е приятел на Иван Кирков ? Не пишете непроверени факти!!!
Quote

Добавете коментар