Шеф готвач учи деца на екофест в Садово

Топ готвачът Росен Чакъров ще учи деца и техните родители да приготвят вкусни и здравословни ястия от сезонни български плодове и зеленчуци. Кулинарната работилница ще отвори в Садово, където на 24 май в 10,45 ч. пред сградата на общината се открива тазгодишното издание на Фестивала на еко- и биопроизводителите и арттворците. Ден по-рано Садово ще е домакин на традиционния Празник на фъстъка.
Фестивалът на еко- и биопроизводителите и арттворците се проведе за пръв път миналата година с участието на близо 40 изложители, обединени около натуралното, родното и традиционното, припомни кметът на община Садово Димитър Здравков. Тази година гостите на феста отново ще опитат чисти зеленчуци и здравословни храни, приготвени от изложителите, ще се порадват на красиви арт творения, ще присъстват на интересни презентации и беседи на лектори с богат практически опит в природосъобразното и биодинамичното земеделие.
Акцент във фестивала тази година са безплатните детски работилнички, наречени „Децата – цветовете на дъгата". „Идеята на нашите творчески занимания на открито е да насочим вниманието на малчуганите и техните родители към природата. Затова и всички дейности, посветени на малките, са под лъчите на слънцето, сред зеленината и пролетното изобилие", каза Нели Дакова, организатор на фестивала.
Децата ще научат за пътя на хляба от нивата до трапезата, за кръговрата на зърното, как се меси и пече. Ще имат възможност да засеят семенца от най-древното зърно лимец и да направят свои хлебчета, които ще изпекат в подници на жив огън.
Малките ще изработват табелки, на които ще рисуват дърво, лист, цвят, плод и неговите семки. „Така ще ги запознаем с някои дървета, колко кислород произвеждат и защо са толкова важни за нас и климата", поясни Нели Дакова.
Шеф Росен Чакъров ще посвети децата и техните родители в тайните на истинската и чиста храна на 24 май от 13.00 до 14.30 ч. Още кулинарни изненади очакват малчуганите с Десислава Миткова („Домашна пекарна" – Варна), която ще ги научи да приготвят хрупкави сушени крекери. Мариана Тодорова от Димитровград ще покаже на малките как се изработват здравословни бонбони от сушени плодове и ядки.
По време на фестивала децата ще научат за лечебните свойства на българските билки, ще изработват торбички с ароматни лечебни растения, ще могат да си направят и декоративни възглавнички с лимецови шлюпки.
„Сред тази богата палитра от аромати, цветове и звуци разстиламе шалтетата и одеялата, грабваме четките и боите, и преместваме морето на поляната, защото ще рисуваме върху платно с дължина 3.50 м, което оформихме като вълна и нарекохме „Цветовете на дъгата", обясни организаторът на фестивала. Тук всяко дете може да прояви творческите си умения и да рисува с пръсти, четки и бои, както и да усвои мокра техника за рисуване върху картон.
В чест на Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост организаторите на феста ще запознаят децата с първата българска азбука – глаголицата и смисъла на всяка глаголическа буква, и ще ги научат как да изписват имената си с тези букви.
Фестивалът на еко- и биопроизводителите и арттворците ще продължи до събота включително, когато инструкторът Мариана Тодорова ще занимава децата с йога на поляната. Входът за фестивала е свободен.

Последно променена в Четвъртък, 24 Май 2018 08:43

Добавете коментар