vbaeva-2

Поети от Европа, САЩ и Израел в Пловдив

Понеделник, 09 Април 2018 14:47 | | Печат | Е-мейл | 0 Коментирай

30531c89924104eab7a39834dd80bc85 L

15 чуждестранни поети от Европа, САЩ и Израел ще участват в първия Международен фестивал на поезията „Орфей“ – Пловдив 2018, който се открива на 10 май от 18 часа в Малката базилика.

Най-старият жив град в Европа - Пловдив, който ще е и Европейска столица на културата през 2019, събира поети от САЩ, Франция, Италия, Испания, Турция, Дания, Израел, Украйна, Македония, Румъния, Гърция, Сърбия и България в пространството на уникалния раннохристиянски храм за четения на различни езици на добра съвременна поезия.

Официални гости на откриването са министрите на културата на България и Македония - Боил Банов и Роберт Алагьозовски, кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев, председателят на Парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов, посланици и културни аташета на страните, от които са участниците във фестивала.

От 10 до 14 май 2018 г. Малката раннохристиянска базилика ще отвори вратите си за езика на поезията. На сцената ще излязат Джордж Уолъс /САЩ/, Габриела Елиша и Рики Даскал /Израел/, Никол Барие и Лор Камбю /Франция/, Драгана Евтимова и Шаип Емерлаху /Македония/, Джузепе Наполитано /Италия/, Анна Багряна /Украйна/, Пол Лингаард Дамгаард /Дания/, Тозан Алкан /Турция/, Алфредо Перес Аленкарт /Испания/, Никулина Опреа /Румъния/, Димитрис Краниотис /Гърция/, Милосава Павлович /Сърбия/, Елена Диварова и Станислава Станоева /България/.

В обединяващата среда на култура, изкуство и литература ще бъдат осъществени две поетически четения - на 10 и на 12 май, от 18 часа, в Малката базилика на Пловдив, съпътствани от културно-образователен семинар и писателски форум на тема "Фигурата на Орфей - между мита и мига". Всички събития са с вход свободен.

Съвременните творчески послания ще се срещнат в атмосфера, облъхната от антично и средновековно културно наследство.

Гостите на фестивала ще посетят знакови места на българската история и духовност като Асенова крепост, Бачковския манастир, Тракийската гробница в Старосел и Хисарската крепост; ще се присъединят и към традиционното за Пловдив Празнично шествие на 11 май в чест на делото на светите братя Кирил и Методий.

„Орфей“ – Пловдив 2018 цели основаването на дълготрайна и стойностна традиция на творческо общуване. Проектът е приносен и за провеждането на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, тъй като е конкретно насочен към създаването и разширяването на културна аудитория и литературни контакти и разбира се, към създаването на фестивална платформа за провеждането на литературни събития в рамките на тази знакова за Пловдив и България европейска инициатива.

Награди на „Орфей“ – Пловдив 2018: „Лирата на Орфей“ – за стихотворение от поетическите четения; „Орфей“ – за цялостно авторско представяне; „Евридика“ – за любовна лирика.

Поетическите текстове на участниците в „Орфей“ – Пловдив 2018 ще бъдат публикувани в многоезично книжно издание преди началото на фестивала. Материалите от писателския форум ще излязат в книга билингва (на български и на английски език) след приключването му.

Биографиите и произведенията на участниците във фестивала четете на многоезичния сайт www.orpheus-plovdiv.eu

Проектът „Международен фестивал на поезията „ОРФЕЙ“ – Пловдив 2018“ е реализиран с финансовата подкрепа на "Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“ на Национален фонд „Култура“.

Последно променена в Понеделник, 09 Април 2018 14:58

Добавете коментар