Асеновград онлайн

Асеновград онлайн

Уеб сайт:: http://asenovgrad-online.com

16-годишен върти чужд Фолксваген

Четвъртък, 05 Декември 2019 13:16 Публикувана в Първомай

Към 23 ч. снощи полицаи от районното управление в Първомай засекли 16-годишно момче да управлява лек автомобил „Фолксваген" с хасковска регистрация.

Справка в полицейските регистри показала, че неправоспособният тийнейджър има влязло в сила наказателно постановление за предишно подобно нарушение.

Допълнително станало ясно, че непълнолетният отнел противозаконно колата на свой познат от Хасково, вземайки ключовете от дома му.

По случая е образувано бързо производство по чл. 343в, ал. 2 от НК и досъдебно производство по чл. 346, ал.1 от НК.

Работата продължава под наблюдение на районната прокуратура.

Водач блъсна дете на зебра

Вторник, 03 Декември 2019 09:16 Публикувана в Първомай

Към 13 ч. вчера на ул. "Княз Борис І" в Първомай лек автомобил "Опел" блъснал пресичащо на пешеходна пътека 9-годишно дете.

След преглед в пловдивска болница то е освободено за домашно лечение с охлузни рани по тялото.

Водачът на колата, на 44 години, е тестван с дрегер, резултатът е отрицателен.

Съставен му е акт за установеното административно нарушение.

Отиде си поетесата Вангелия Атанасова

Неделя, 01 Декември 2019 12:30 Публикувана в Култура

Почина пловдивската поетеса Вангелия Атанасова, съобщиха близките й. Погребението е на 02 декември 2019 г. /понеделник/ от 11 ч. в църквата на Централни гробища, Пловдив.

Вангелия Атанасова е завършила СУ „Климент Охридски" – „Славянски филологии" и има специализация по Драматургичен анализ от СУ и ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов".

Автор е на седем стихосбирки, редица журналистически материали, литературоведчески изследвания, преводи от хърватски на поетесата Весна Парон и от сръбски на поета Божидар Тимотиевич.

Дълги години е била преподавател в Националната гимназия по сценични и екранни изкуства – Пловдив. Член на Дружеството на писателите - Пловдив.

ТЪРСЯ ЕДНА ДУМА

Търся една дума.

Да се разтворя в нея.

И да я подаря на всички.

И всеки да ме носи невидимо леко.

Когато е непоносимо сам,

да каже тази дума - и да оживея...

Дружеството на писателите - Пловдив поднася искрените си съболезнования на семейството и близките на Вангелия Атанасова!

Светла й памет!

Петима без книжки пипнати в акция по тъмно

Неделя, 01 Декември 2019 12:26 Публикувана в Асеновград

Петима неправоспособни водачи са засечени при засиления пътен контрол на територията на РУ - Асеновград вчера.

Акцията по безопасност на движението е проведена от служители на пловдивския сектор "Специализирани полицейски зили" в периода от 11.00 до 23.00 ч.

Проверени са общо 112 лица и 110 МПС.

За констатирани 107 нарушения на Закона за движение по пътищата са съставени 53 акта и 28 глоби с фиш.

Още 8 акта са съставени и за нередности.

От водачите 5 са били неправоспособни, 2 - с изтекъл срок на книжките, а 10 - с нередовни пътни документи.

Други четирима са били с неплатени глоби, а 6 са ползвалипо време на движение мобилни телефони без необходимите устройства.

Три МПС са били технически неизправни, 7 - без преминат ГТП, а още толкова са имали затъмнени предни обзорни стъкла.

Документирани са и 39 случая на неизползвани на обезпокоителни колани, както и 9 нарушения на пътните знаци и маркировка.

Областният управител Дани Каназирева и кметът на Пловдив Здравко Димитров направиха изненадваща инспекция на обекта

Областният управител Дани Каназирева и кметът на Пловдив Здравко Димитров направиха днес изненадваща проверка на строителството на кръговото кръстовище на пътя Асеновград - Пловдив.

По време на инспекцията стана ясно, че обектът се строи с ускорени темпове и се изпреварват предварителните графици. Според доклада на директора на ОПУ - Пловдив Пламен Райчев строителните дейности се изпълнени на над 50% и ако има хубаво време изпълнителите се ангажират движението но новото кръгово да бъде пуснато до 3 месеца.

Кметът на Пловдив се ангажира да осигури финансиране за изграждане на осветление на Кръговото, за да се гарантира неговата безопасност, защото така ще се осигури по-добра видимост за шофьорите при лошо време и през нощта. Средствата трябва да бъдат одобрени от Общинския съвет по предложение на кмета.

„Използва се хубавото време и се прави всичко възможно обектът да напредва бързо при висока мобилизация на екипите. Има видим напредък за един месец. Днес сме тук с г-н Димитров, защото той стартира проекта и наложи високото темпо на работа и на Асеновградско шосе", коментира областният управител Дани Каназирева. Двамата със Здравко Димитров обсъдиха и следващите етапи на строителството на участъка от републикански път II-56 Брезово – Пловдив – Път II-86, от км 90+000 до км 102+820, който наскоро беше обявен от правителството за национален обект.

„Този проект е един от най-важните за Пловдив, защото ще помогне изключително много за разтоварването на трафика в града и затова го следя отблизо. А и аз като областен работих много, за да се осигури подкрепата и финансирането от държавата", заяви по време на проверката кметът на Пловдив. Той допълни, че Пловдив като областен административен център, все още няма окончателно завършен околовръстен път, затова значителна част от транзитните потоци преминават през града.

Става дума за участъка от републикански път II-56, от път 1-8, при пътен възел „Скобелева майка" до път II-86 Пловдив – Асеновград – Смолян (югоизточен обход на гр. Пловдив) от км 96+900 до км 104+033 не е изграден.

„Знаете, е Пловдив е най-бързо развиващият се индустриален център в България, с най-много и най-големи икономически зони около него. Увеличени са извънредно много товарните и пътнически превози и с почти е изчерпана пропускателна способност на пътищата", коментира още Димитров.

„Ползите от изграждането на югоизточния околовръстен път на Пловдив надхвърлят рамките на област Пловдив и имат съществено значение за развитието на всички области от Южен централен район", подчерта областният управител.

Безплатна прожекция на Светителят хирург

Събота, 30 Ноември 2019 08:50 Публикувана в Култура

На 4 декември в рамките на зимните културни празници на Асеновград ще бъде прожектиран православният филм на Ангел Бончев "Светителят хирург". Представянето ще бъде в градската библиотека "Паисий Хилендарски" от 17.30 часа в сряда. В светлината на предстоящите Рождественски празници, входът за прожекцията е свободен.

Филмът "Светителят хирург" бе отличен с Гран При сред 120 филма на Международния кинофестивал "Славянска приказка" през октомври 2018-а година и почетна награда от конкурса "Сърце и слово срещу наркотиците " към Община Благоевград през март 2019-а година.

Свети Лука Кримски е сред водещите хирурзи на миналия век благодарение на откритията и разработките му в сферата на местната упойка (т. нар. регионална анестезия) и гнойно-тъканните процеси. Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащите, той всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се.

Светителят е правил хиляди операции и всички до една са били успешни. Чрез него Бог е изцелил хиляди човеци. Св. Лука винаги започвал операция с молитва и правел кръстен знак на пациента. Във филма са представени негови близки, роднини, но и пациенти, които е излекувал с медицинските си умения и Божията сила, някои от които е спасил от сигурна смърт. Автор, оператор и режисьор на лентата е водещият на новините на Тв Европа Ангел Бончев.

Въпреки, че филмът е посветен на всички лекари, животът на свети Лука Кримски може да бъде посветен не само на тях, но и на всички обикновени хора и духовници, тъй като той може да бъде пример и вдъхновение за живот посветен на Бога във всяка една част от житието му.

Филмът "Светителят хирург" е създаден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит +Николай.

Efbet – най-щедрият благодетел на българския спорт

Вторник, 26 Ноември 2019 15:05 Публикувана в Спорт

Колкото и песимистично да са настроени родните фенове, българският спорт си остава най-дискутираната и най-съществената тема у нас. Дали ще говорим за отборни, или индивидуални дисциплини, дали ще отправим поглед към по-комерсиални спортове, или ще изберем такива с по-нисък зрителски интерес, няма особено значение. Най-важното в случая са международните отличия, които завоюват родните състезатели. Те не носят единствено гордост и повод за приповдигнат патриотичен дух, но и прославят страната ни в глобален мащаб.

За постигането на впечатляващи резултати, подобряването на рекорди и завоюването на медали се изискват упорит труд, неистови усилия, но и сериозен финансов ресурс. Влиянието на държавата и приносът ѝ за развитието на българския спорт не са достатъчни, затова ключова роля в подобни ситуации играят частните спонсорства и инвестиции.

Едно от най-значимите имена, влагащо неизмерими средства в спорта, е това на сайта за залози Efbet. Основаната през 2006 г. компания се стреми към подпомагане на спортни клубове и индивидуални спортисти, финансирайки ежегодно около 25 млн. лв. По думи на собственика Цветомир Найденов това е вид реинвестиция, тъй като освен оказаната помощ за развитието на отделните дисциплини, брандът получава по-голям брой събития за залагане, което обогатява платформата.

Спонсорствата на хазартната марка се простират в няколко вида спорт, но най-показателни са вложенията ѝ в родния футбол. Логото на Efbet е разположено върху рекламните пана на повечето български стадиони и е брандирано върху фланелките на десетки отбори. Финансов стимул получават елитните представители Лудогорец,Дунав Русе, Локомотив Пловдив, Арда, Берое, както и множество други тимове от по-ниските ешелони на българския футбол. Освен това Цветомир Найденов е сред акционерите във втородивизионния ЦСКА 1948, който усилено се бори за промоция в първа дивизия.

Тук е момента да отчетем, че висшата футболна лига носи името на марката – “Efbet Лига, след като през лятото на тази година бе сключен двугодишен договор между профи лигата и букмейкъра. Това отчетливо показва, че с взаимни усилия могат да се изградят качествени продукти, които да носят необходимите дивиденти и за двете страни.

Хазартната компания подпомага финансово баскетболната, боксовата и волейболната федерации. Сред спонсорствата на Ефбет отличаваме още четири волейболни и три баскетболни клуба, както и представители на спортове с по-нисък интерес, като кану-каяк, футзал и лека атлетика.

Изминалата година бе изключително силна за платформата, тъй като проби на европейската сцена. Efbet получи лицензи в Испания, Италия, Сърбия и Румъния, което означава, че в скоро време логото на бранда ще огрее фланелките на тимове от елитните шампионати на изброените страни.

1000 лв. глоба за лъжливо съобщение за убийство

Вторник, 26 Ноември 2019 14:33 Публикувана в Конфликти

Районен съд - Асеновград осъди на глоба от 1000 лева Светослав И. за това, че на 7 март 2019 г. в с. Козаново, е предал по телефон 112 неверно повикване за злополука.

Подсъдимият съобщил, че в с. Мостово, махала „Кабата", в къща за гости „Стари времена - 2" 58-годишният Д. С. е бил убит със седем куршума в главата.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Пловдивския окръжен съд.

Такса битови отпадъци се вдига заради забавен проект

Понеделник, 25 Ноември 2019 10:13 Публикувана в Интервю

Бях подготвен, но не очаквах да е толкова зле финансовото състояние на общината, коментира новият кмет на Асеновград д-р Христо Грудев.

Предстои увеличение на такса битови отпадъци  с приемането на бюджет 2020.

Причината е повишаване цената на тон депониран отпадък, която влиза в сила за цялата страна от първия ден на януари. От Нова година цената от 57 лева сумата се увеличава на 95 лева за тон.

Единственият вариант таксата да остане на ниво от 2, 5 промила е функционирането на компостираща и сепарираща инсталация. Община Асеновград обаче едва тази година започна да работи по проекта.

Ако това се беше случило, общината щеше да продължи да плаща по 57 лева за тон. И сега искаме или не, минаваме на 95 лева за тон отпадък и трябва да повишим промила, заяви кметът на Асеновград д-р Христо Грудев.

Таксата битови отпадъци засяга всяко домакинство. Затова ще се спрем на такова увеличение, че да е максимално социално поносимо, за да не се натоварват гражданите и фирмите, каза още д-р Грудев.

Общината не е плащала на фирмата, ангажирана с почистването на града, вече два месеца.

Може би две години ще пробоксуваме, но ще се справим с финансовото състояние, заключи новият градоначалник.

Асеновградчанка - трета на Мис България

Събота, 23 Ноември 2019 10:59 Публикувана в Анкета

Радинела Чушева е новата носителка на титлата Мис България, която бе избрана по време на бляскава церемония.

Втора е пловдивчанката Стелияна Иванова, а трета - асеновградчанката - Мария Попова.

Радинела е на 23 години от София, бакалавър по журналистика. В биографията си тя разполага и със стаж като адреналинка от шоуто Господари на ефира. Чушева предстои да ни представи и на световния конкурс за красота Мис Планет 2020.

Стелияна Иванова от Пловдив пък ще представи България на конкурса Мис Земя

Сред оценяващите бяха четири от носителките на титлата Мис България досега – Наталия Гуркова, Елена Ангелова, Тамара Георгиева и Теодора Мудева.