Д-р Катя Попова пита за проектите на МОСВ

Народният представител от ПП ГЕРБ д-р Катя Попова отправи актуалното питане по време на парламентарния контрол.

Тя зададе въпрос към министъра на околната среда и водите Ивелина Василева какви проекти са финансирани чрез Министерството на околната среда и водите в област Пловдив по време на двугодишното управлението на правителството на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов.

Отговорът на министър Василева бе доста изчерпателен.

От него стана ясно, че екологичната инфраструктура е била един от основните приоритети на правителството през този мандат. Целта е била постигане на чиста и здрава околна среда и привличане на повече инвестиции.

За обсъждания период са направени 51 пречиствателни станции, 19 модерни системи за управление на отпадъците, реализирани са 198 договора. Конкретно в област Пловдив по ОП "Околна среда" са реализирани 27 проекта, свързани с води и отпадъци, 17 са реализираните проекти в Пловдивска област от националната кампания „Чиста околна среда – 2016 г.", организирана от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и МОСВ.

Стойността на финансовата подкрепа за кметствата по националната кампания „Чиста околна среда – 2016 г." е до 10 хиляди лева, а за учебните заведения – до 5 хиляди лева.

Открити са 7 пречиствателни станции, направени са 52 договора, като са отпуснати 276 хиляди лева за реализиране на проекти, свързани с околната среда.

Даден е старт на водния цикъл на община Асеновград, очаква се това да се случи и за община Пловдив.

Много е направено в област Пловдив, предстои още много, завърши отговора си министър Василева.

Д-р Катя Попова благодари за изчерпателната информация и допълни, че казаното става ясно, че всички тези реализирани проекти говорят за спазване на стратегията за управление на правителството, освен това показват ясното и прозрачно управление.

За пореден път кабинетът, ръководен от министър-председателят Бойко Борисов е гарантирал, че не дели общините на малки и големи, както и че няма политически принцип на деление на общините, допълни Попова.

В заключениет тя благодари на министър Василева за това, че правителството изцяло е работило в полза на гражданите на област Пловдив за постигането на чиста и здравословна околна среда.

Последно променена в Неделя, 15 Януари 2017 11:27

Добавете коментар