Фермерът с 13-те млн евро и 13-те пушки в ареста

Най-тежката мярка постоянно задържане под стража постанови Окръжен съд Пловдив за обвинения за укривателство на фалшиви евро и заготовки за отпечатване на менте купюри по 500 евро всяка Атанас Мичев Ангелов /41/ от Първомай.

В къщата му в първомайското село Татарево освен ментетата са открити още 3,2 кг. марихуана и 13 незаконно притежавани пушки. Личната ловна Иж на Ангелов пък не била държана, както изискват разпоредбите за сигурност - заключена в шкаф.

Ангелов е направил опит и да избяга от полицията, когато е осветена готвена сделка за 13 млн. евро менте на 27 октомври 2016.

Тогава той и съучастникът му Румен Димитров Янев изхвърлят чували с евро менте на обща стойност 13 млн. в язовир Мечка.

Приятелят им Бонев обаче издава на полицията къде са хвърлени чувалите и валутата е извадена от водолази на 1 ноември 2016-та.

Засега няма данни къде са печатани висококачествените купури от по 500 евро, но съмненията са, че това е ставало в печатницата на Петър Павлов - Растера, в Първомай.

Самият г-н Растера и съучастникът му Румен Николов - Хобота, бяха осъдени съответно на по 2 и на по 4,5 години затвор миналата седмица от Окръжен съд Пловдив, но обжалват.

Присъдите са по скандалното дело Еврото, след като през май 2011-та Растера и Хобота бяха заловени с още 4-ма души в операция на ГД БОП и ДАНС, за която МВР получи похвала лично от шефа на Европол.

Впоследствие обаче Специализираният съд в София върна делото на първа инстанция и то стартира отново едва през 2016-та.

Растера и Хобота са на свобода, а печатница "Растера" в Първомай си работи и до ден днешен.

Прокуратурата мотивира искането си за най-тежката мярка задържане под стража за Атанас Ангелов, въпреки чистото му съдебно минало /има условна присъда през 1997-на, но е реабилитиран по давност/ с 6-те обвинения, 5 от които са тежки.

Те са по чл. 354 а, ал. 1 за държане с цел разпространение на 3,2 кг марихуана; по чл. 339, ал. 2 за държане на 13 пушки без разрешително; по чл. 246 ал. за фалшиви парични знаци и материали за подправка на парични знаци; по чл. 244 в съучастие с Румен Янев за притежание на фалшиви купюри по 500 евро; по чл. 246 ал 3 пак с Румен Янев - за пазене на материали за подправка на парични знаци. По всичките 5 тежки обвинения Наказателния кодекс предвижда от 2 до 8 години затвор.

Най-лекото обвинение за земеделсккия производител Ангелов е по чл. 338 ал. 1 за това, че не е съхранявал по разпоредбите за сигурност ловната си пушка ИЖ.

Срещу Ангелов са свидетелствали засега трима души - Тилев, Мирчев и Паскалев, стана ясно още в съдебна зала.

Обяснения е дал и третият обвиняем по аферата 13 млн. евро менте - Бонев, който е завел полицията на язовир Мечка и е посочил точното място, където са хвърплени чувалите с ментета.

Съдът намери, че сда налице достатъчно обоснвовани доказателства на този етап, че Атанас Ангелов е съпричастен към престъпленията, за които е обвинен, както и че може да се укрие или да извърши друго престъпление, ако му бъде определена по-лека мярка.

Предстоят още процесуално-следствени действия, които могат да бъдат възпрепятствани, ако Ангелов е на свобода.

Въпреки че е с добри характеристични данни, женен и с постоянен адрес в Първомай, престъпленията за които е обвинен, са тежки умишлени, а и е направил опит за избяга от полицията на 27 октомври 2016-та, когато по оперативен сигнал е предотвратена сделка с фалшиви евро за милиони.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд.

Последно променена в Петък, 04 Ноември 2016 12:28

Comments  

Alba
0 #11 Alba 29-05-2017 06:29
I'm really loving the theme/design of your web site. Do you ever run into any web browser
compatibility problems? A few of my blog visitors have complained about my site
not working correctly in Explorer but looks great in Firefox.
Do you have any solutions to help fix this issue?

Also visit my web-site ... institut massage lyon: https://goo.gl/maps/RLPFGxUQTms
Quote
Demi
0 #12 Demi 20-06-2017 08:24
Merely had to state Now i'm glad that i came onto your website.see
this here: http://altapisos.com.co/?option=com_k2u=10009 - Click To See
More: http://ecoindice.com/foro/index.php?topic=1834.0 - just click
the next web page: http://bbs.hl618.com/home.php?mod=spacetitle=PostReply - resources: http://www.magapodcast.com/forum/profile.php?id=57667
- [url=http://dsg andco.com/?opti on=com_k2 hypnose pour maigrir: http://forum.cacaoweb.org/index.php/topic,1301582.0.html
Quote
Maricela
0 #13 Maricela 03-11-2018 23:59
I see you don't monetize your site, don't waste your traffic, you
can earn extra bucks every month. You can use the
best adsense alternative for any type of website (they approve all websites), for more details simply search in gooogle: boorfe's tips monetize your website

Also visit my webpage; BestKira: https://FollowMaria.blogspot.se
Quote

Добавете коментар