Прокуратурата троши 8 бона за щета от 9 бона

Сряда, 26 Октомври 2016 10:55 | | Печат | Е-мейл | 0 Коментирай

Адвокат Красимир Елдъров Адвокат Красимир Елдъров

Съдебен състав на Пловдивския окръжен съд с председател съдия Екатерина Роглекова започна разглеждането за втори път на делото срещу бившия кмет на Община Куклен инж. Димитър Кръстев Сотиров за сключването на неизгодна сделка довела до ощетяването на общината с 36 000 лева.

Припомняме, че докато в Окръжния съд вървеше още от 2013 г. другото дело срещу Сотиров и заместника му Иван Илиев Апостолов с обвинения за нарушения на служебните задължения, длъжностно присвояване и умишлена безстопанственост, по което кметът на Куклен беше отстранен и от длъжност, прокуратурата образува срещу него второто дело за неизгодната сделка.

Именно неговото повторно разглеждане започна вчера.

Междувременно делото срещу Сотиров и Апостолов приключи на 25.01.2016 г. с присъда, прознесена от съдебен състав, председателстван от окръжен съдия Славка Димитрова.

Апостолов бе признат за невинен и оправдан изцяло, а Сотиров бе осъден само по едно от общо 5-те повдигнати му обвинения.

"Грандиозната съместна разработка на Окръжна прокуратура - Пловдив и Отдел "Икономическа полиция" при ОД на МВР - Пловдив, за която в началото по пресконференции и брифинги се отчитаха щети от злоупотреби в Община Куклен едва ли не за милиони, след проведеното в Окръжен съд съдебно следствие, се оказа изпълнена повече с преувеличения, отколкото с доказателства" - коментира казуса пред Plovdiv-online адвокат Красимир Елдъров - защитник на инж. Димитър Сотиров.

Всъщност от всички прокурорски обвинения - за умишлена безстопанственост с щети от 1 012 557 лева при изграждането на канализацията на Куклен; за присвояване на 100 000 лева; за сключени договори в нарушение на Закона за обществените поръчки с щети 119 500 лева за направа на нов тротоар и 139 000 лева за асфалтиране на улица, Сотиров е признат за виновен и е осъден само за едно от тях.

Това е обвинението за престъпление по служба по чл.282, ал.2 от НК, според което инж. Димитър Сотиров е допуснал нарушения при раздаването на еднократни помощи на жители на Куклен, в размер на общо 9 820 лева през периода от 03.04.2008 г. до 30.12.2009 г.

Съдът наложи на инж. Димитър Сотиров наказание от 1 година лишаване от свобода, условно, с изпитателен срок от 3 години и му забрани 2 години да заема обществена длъжност.

По другите обвинения Сотиров бе оправдан, като съдът постанови направените по делото разноски в размер на 7 878 лева за допълнителни и повторни експертизи по обвиненията, за които той и заместникът му Апостолов са оправдани, да останат за сметка на държавата.

"Направени са разноски за 7 878 лева за постигане на осъдителна присъда за причинена щета за 9 820 лева! Всеки сам може да оцени ефективността на прокурорската работа по това шумно рекламирано в началото му разследване на т.н. "корупционни практики" на "общинско ниво" - допълва адвокат Красимир Елдъров.

Но краят на съдебната сага на инж. Димитър Сотиров е още далеч.

По жалба на адвоката му срещу осъдителната част от присъдата на Окръжния съд, борбата на бившият кмет на Куклен за пълно оневиняване ще продължи и в Апелативния съд.
А в зависимост от резултата от обжалването пред Апелативен съд - Пловдив има процесуална възможност делото да достигне и до Върховния касационен съд.

Но докато въпросното първо дело срещу инж. Димитър Сотиров навлиза в етапа на придвижване от едната съдебна инстанция към следващата, прокуратурата вече е задействала своя резервен план.

"Казано на професионален жаргон, направиха "прокурорска патерица" - образувано бе още едно, паралелно дело срещу инж. Сотиров, което да "подпира" първото, с разклатените поради липсата на доказателства обвинения и да гарантира осъдителна присъда по второто дело в случай на оправдателна по първото.

Но този път, явно заради вече допуснатите грешки и опасността от повтарянето им, разледването бе възложено на следовател от Окръжния следствен отдел при Окръжна прокуратура-Пловдив, вместо на разследващ полицай от отдел "Икономическа полиция" - уточнява адвокат Елдъров.

Основа на обвинението за престъпление по чл.220, ал.1 от НК (сключване на неизгодна сделка) става консултантски договор от 09.12.2008 г. подписан между "Анастасов" ЕООД-Пловдив с управител Стоян Николов Анастасов и Община Куклен, представлявана от кмета инж. Димитър Сотиров.

Според този договор търговското дружество на Стоян Анастасов, известен в региона като "Джимито" и "Орфея" заради култовото преди години за региона Куклен - Брестник - Асеновград заведение "Замъкът Орфей", получва 36 000 лева за извършването на консултации и съдействие за изясняването на точното местонахождение и идентификация на имотите, включени в предстоящ въвод във владение на Община Куклен в гори и земи от Горския фонд с обща площ 22 420 декара, признати със съдебно решение като собственост на общината.

Върнатите на Община Куклен горски територии са разположени в атрактивни местности в Родопите и предизвикват обосновани надежди за крупен инвеститорски интерес. Самото общинско ръководство започва да обсъжда идеи за изграждане на път, ски-влек и инвестиции в туризма в този регион.

За да се гарантират интересите на общината се търсят и консултантски услуги от фирмата на Анастасов.

Но според пословицата "Много хубаво не е на хубаво!" започват проблемите с Темида за кмета и заместника му.

Делата за неизгодни сделки са от компетентността на районната прокуратура, а подсъдността им за разглеждане в съда, е на районните съдилища.

На това основание, след приключване на разследването, е изготвен обвинителен акт от наблюдаващия прокурор при Районна прокуратура - Пловдив.

Но по това време влиза в сила промяна в НПК и подсъдността на делата за неизгодна сделка е променена от районна прокуратура и районен съд на окръжна прокураратура и на окръжен съд.

Делото е внесено в Окръжен съд - Пловдив, но с обвинителен акт на Районна прокуратура - Пловдив.

Насрочено е за разглеждане за 29.10.2015 г. от съдебен състав с председател окръжен съдия Розалия Шейтанова и двама съдебни заседатели.

От Община Куклен предявяват срещу Сотиров граждански иск за сумата 36 000 лева.

"Въпреки възраженията ми, че не е правилно при сменената подсъдност, делото да се внася за разглеждане в окръжен съд с обвинителен акт на районен прокурор, съдът даде ход на делото" - добавя адвокат Красимир Елдъров.

Проведени са три заседания в Окръжния съд, разпитани са всички 22 свидетели, посочени в обвинителният акт на прокурора от Районна прокуратура - Пловдив и на 10.02.2016 г. окръжния съдия Розалия Шейтанова обявява присъдата на Димитър Сотиров.

Съдебният състав приема наличието на многобройни смекчаващи вината обстоятелства за подсъдимия и вместо наказание лишаване от свобода, му определя 6 месеца пробация.

Присъдата е обжалвана и на 05.07.2016 г. тричленен състав на Апелативен съд - Пловдив я отменя и връща делото на прокурора в Окръжна прокуратура за изготвяне и внасяне на нов обвинителен акт.

Вчера делото стартира повторно - този път с обвинителен акт, изготвен от Окръжна прокуратура - Пловдив

Отново - този път само в едно съдебно заседание, но продължило цял ден, бяха разпитани посочените от прокурора 22 свидетели и подсъдимия Сотиров.

Показания за втори път дадоха настоящи и бивши общински съветници, членове на постоянни комисии, специалисти по финанси и местен бюджет.

"Потвърди се, че инж.Сотиров не е действал самоволно при сключването на договора с дружеството на Анастасов. Законосъобразно са били предвидени в бюджета на Община Куклен средства за договора, чийто клаузи са съгласувани и с юристите на общината.

Сделката е била преценявана и обсъждана в постоянните комисии на Общинския съвет, гласувана е от общинските съветници на сесия на Ощинския съвет" - аргументира позицията на защитата адвокат Красимир Елдъров.

Свидетелят Стоян Анастасов беше конвоиран в съдебната зала от служители на "Съдебна охрана" понеже е с мярка за неотклонение "Задържане под стража" по друго дело.

Той беше разпитан пръв от свидетелите за да не се бави придружаващата го охрана.
Процесът бе отложен за разпит на свидетели и изискване на документи от Община Куклен.

Plovdiv-onlinе ще следи случая до окончателното произнасяне на съдебните инстанции.

Последно променена в Четвъртък, 27 Октомври 2016 17:24

Добавете коментар