Златната баба ощипана само с 500 лева

Събота, 01 Октомври 2016 10:17 | | Печат | Е-мейл | 0 Коментирай

Адвокат Красимир Елдъров Адвокат Красимир Елдъров

Първомайският районен съд се произнесе по нашумялото дело за най-голямата по размер на щетите телефонна измама, станала известна като случая Златната баба.

Съдебният състав с председател Спасимир Здравчев призна Албенко Зоев Методиев за виновен в извършването на измама в особено големи размери и представляваща особено тежък случай за общата сума от 575260,70 лева, от които 500 лева на Елена Борисова Ангелова, а останалите - на фирмата „Марица Логистик Сървис" ЕООД - Пловдив, дружество на внука й - бизнесмен.

Съдът наложи на Методиев наказание от 7 години лишаване от свобода, което да изтърпи в затвора при първоначален строг режим.

Албенко Методиев беше осъден да заплати и сумата от 500 лева заедно с лихвите от 08.08.2015 г. на потърпевшата свидетелка Елена Ангелова.

Останалите пари в евро и долари бяха иззети от полицията при залавянето на Методиев и върнати на внука - бизнесмен.

Другият подсъдим Борислав Георгиев Димитров получи присъда от 5 години лишаване от свобода при строг режим за извършен от него опит за вещно укривателство на парите, които Албенко Методиев след придобиването им с измама се опитал да му занесе.

За него обвинението за извършена измама отпадна още при разследването понеже не се доказа той и Албенко Методиев да се познават.

Съдът намали сумата за Борислав Димитров по първоначалното обвинение от 57 5260 лева на 36 8810 лева, като за разликата от 20 6450 лева постанови оправдателна присъда.

За Plovdiv-online адвокат Красимир Елдъров – защитник на подсъдимия Борислав Димитров, коментира:

„Разполагаме с 15-дневен срок за обжалване на присъдата. Подзащитният ми не се признава за виновен. Той и Албенко Методиев не се познават, не е бил на мястото на измамата в Първомай и прокуратурата още във фазата на досъдебното производство бе принудена да преквалифицира обвиненението срещу Борислав Димитров от измама в опит за вещно укривателство.

Пътуването на Албенко Методиев до Севлиево с цел да предаде придобитите чрез измама пари в евро и долари, е било под контрола на служителите на криминалната полиция от три регионални дирекции. Заложена като стръв до крайпътен билборд е била найлонова торба пълна с непреброени от полицаите пачки с евро и долари. Но в крайна сметка полицейската акция не е била докрай успешна, понеже никакви пари от страна на Борислав Димитров не са били взети, а той отрича изобщо да е знаел, че такива са му били приготвени за него.

При тези данни самата прокуратура квалифицира деянието във фазата на опита, а не на довършеното престъпление.

Пред съда посочихме несъответствия в описаните в обвинителния акт банкноти в евро, които са били иззети от Албенко Методиев и за които се твърди от обвинението, че са били предназначени за „предаване" на Борислав Димитров.

В крайна сметка се достигна до частичното му оправдаване от съда за 20 6450 лева – почти половината от първоначалното му обвинение. Ще обжалваме присъдата пред Окръжния съд - Пловдив само в осъдителната й част - както относно възприетата правна квалификация за извършен опит за вещно укривателство, така за наложеното наказание."

Последно променена в Неделя, 09 Октомври 2016 12:35

Добавете коментар