Рестарт на делото за най-голямата телефонна измама

Адвокат Красимир Елдъров Адвокат Красимир Елдъров

Серията пресконференции на шефове и говорители на прокуратурата и полицията на местно и на централно ниво по повод рекордният ръст на телефонните измами и зачестилите случаи на хвърляне от балкони на пенсионерски апартаменти на крупни парични суми в ръцете на алоизмамниците, е повод за размисъл и за равносметка.

Например, какъв е резултатът от някои от започнатите разследвания, оповестени навремето като "знакови дела" в борбата срещу телефонните измами?

Спомняте ли си делото срещу Албенко Зоев Методиев и Борислав Георгиев Димитров, обвинени в телефонна измама с рекордната стойност на причинената щета 575 760 лева?

Казусът придоби миналата година публична известност с етикета "Златната баба", заради доверчивостта на пенсионерката от Първомай Елена Борисова Ангелова.

Тя усърдно беше съдействала на Албенко Методиев да отмъкне долари и евро за над половин милион лева, скрити от внука й Ангел Янков Янков - собственик и управител на ЕООД.
Бизнесменът държал 278 000 евро и 18 000 щатски долара на сигурно място - в метална каса, зазидана в пода под печката в кухнята на баба си.

Албенко Методиев успял да убеди баба Еленка да му даде пари от пенсията си за да закупи от близък магазин бормашина и ъглошлайф, необходими му за спешното изрязване на отвора в касата, през който изважда пачките.

Албенко е слисан от размера на спестяванията в дома на пенсионерката от Първомай, но успява да запази хладнокръвие. Обяснението, което дава на Елена Ангелова е, че парите са за лекаря, който се е заел с лечението на внука й.

Но в действителност Методиев прибира валутата в дома си в с.Гарваново, Хасковска област.
В разкриването на измамата се влючват полицейски служители от три областни дирекции на МВР - Пловдив, Хасково и Велико Търново.

След задържането му Албенко Методиев признава, че бил насочван по телефона от непознат как да действа. Той пътува под полицейски контрол до място, на което по телефона му е казано да остави парите от измамата - до билборд край шосето София - Варна на територията на община Севлиево.

Междувременно към същата точка пътува Борислав Димитров от Горна Оряховица, на когото от непознат по телефона е поръчано да вземе това, което ще бъде оставено там.

Парите са в чанта, но вече са по-малко от първоначално взетите - 173 250 евро и 17 100 щатски долара - общо в левова равностойност 368 810 лв.

Следва задържане и на Борислав Димитров, който по-късно е обвинен за извършен опит за вещно укривателство в големи размери на оставените пари 368 810 лв, но беше освободен срещу парична гаранция от 4000 лв.

За Албенко Методиев обвинението е за измама в особено големи размери и представляваща особено тежък случай, с щети 500 лв за пострадалата Елена Ангелова и 575 260,70 лв за фирмата на внука й.

На първа инстанция в Районен съд - Първомай двамата получиха осъдителни присъди лишаване от свобода при строг режим - Албенко Медодиев 7 години, а Борислав Димитров - 5 години.
Последва обжалване на присъдите от адвокат Ваня Георгиева - защитник на Албенко Методиев и адвокат Красимир Елдъров - защитник на Борислав Димитров.

С решение от 21.04.2017 г. на Пловдивския окръжен съд осъдителната присъда спрямо двамата осъдени е отменена и делото е върнато на прокуратурата за допълнително разследване.
Досъдебното производство отново е възложено на разследващите в Отдел "Криминален" при ОД на МВР -Пловдив, които изпълняват прокурорските указания.

Междувременно мярката за неотклонение "Задържане под стража" на Албенко Методиев е променена в най-леката по закон - "Подписка" и той освободен.

Така и двамата подсъдими по това знаково за прокуратурата дело се оказват на свобода.
С казуса се занимава и Върховният касационен съд, който поради участие и на двамата съдии в Районен съд - Първомай по делото (единият определил пъвоначалните мерки за здържане, а другият произнесъл присъдата) го разпределя за разглеждане и решаване на Районен съд-Пловдив.

Според съда, обаче, отново има неотстранени процесуални нарушения, кото дават повод делото да бъде върнато пак на прокуратурата.
Следва прокурорски протест срещу разпореждането на районния съд и спорът е отнесен пак пред Окръжен съд-Пловдив.
С определение от 21.09.2017 г. окръжния съд уважава прокурорските възражения и връща делото на Пловдивския районен съд.

На пръв поглед резулатът от обжалването на защитата и протестирането на прокуратурата е равен и вчера следобед процесът трябваше да започне.

Обаче, оказа се, че заради влезлите в сила от 05.11.2017 г. промени в НПК , първо трябва да се проведе разпоредително заседание без участието на свидетелите.

Това се оказа законен повод за отлагане на заседанието по делото за друга дата.

Потърсен за коментар от Plovdiv-online, адвокат Красимир Елдъров - защитник на подсъдимия Борислав Димитров, заяви:

"Очевидно е, че разглеждането на делото в предстоящите съдебни заседания ще продължи и през следващата 2018 година, но кога ще приключи процесът е трудно да се прогнозира."

"Имах насрочени три дела с мое участие като защитник - едно в Окръжния съд, а други две в районния. И трите бяха отложени заради новата процедура, макар, че са образувани преди датата на влизане в сила на промените. Предвидено е, че когато делото е отлагано, но не е бил даден ход на съдебното следствие, разглеждането му да продължава по новият ред - с насрочване на разпоредително заседание само с участието на страните, без свидетели и вещи лица и с възможност за обсъждане на посочените в НПК въпроси в следващо заседание. Разговарях и с други колеги, които се явяват като защитници по наказателни дела. Общото впечатление, което се създава е, че сме в преходен период и е твърде рано да се правят изводи за очакваната процесуална ефективност на сегашните промени и допълнения в НПК" - коментира адвокат Красимир Елдъров.

Plovdiv-online ще информира читателите си за развитието на случая.

Последно променена в Неделя, 03 Декември 2017 09:53

Comments  

Живко-Митничара
0 #1 Живко-Митничара 21-11-2017 17:03
Лихварите на Асеновград са Румен Симеонов Демерджиев-Мунг ата,Таня Демерджиева-Мун говица,Светльо Руменов Демерджиев-Мунг ети,Албен Юнаков-Алчо,ман гала Танка,Петьо Митев,Стоян Михов-Старшинат а и дилъра на хероин за Стоево и Мулдава черния мангал Сабрито-Кюрда все копелета долни.На Мунгата кучето Пуфи Руменов Демерджиев и то дава пари на лихва.
Quote

Добавете коментар