vbaeva-2

Експерти инспектираха европроекти

Представителите на ЕК с висока оценка за изпълнението на обектите, впечатлени са от постигнатото

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, Витория Алиата ди Вилафранка – директор на дирекция „Изграждане на административен капацитет“ в ГД „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия, и Марек Теплански, началник на звеното, отговарящо за България в Генерална дирекция "Регионална политика" в ЕК  инспектираха обекти, реализирани по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. в област Пловдив. Проверката бе с цел да се види на място ползата от направените инвестиции, как работят обектите след влизането им в експлоатация и как проектите допринасят за развитието на регионите.

Представителите на Европейската комисия и зам.-министър Николова се запознаха на място с изградените велоалеи, Центъра за управление на трафика и Системата за управление на градския транспорт в Пловдив.

Те са част от проекта на общината „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Пловдив“, финансиран по ОПРР 2007-2013 с близо 42 млн. лв.

Изградени са и рехабилитирани общо 48 км велоалеи, модерни системи за видеонаблюдение и контрол на трафика и градския транспорт и др. Общо 50 кръстовища в града са напълно автоматизирани и имат опция за интелигентно управление на преминаващите автомобили.

След реализиране на проекта, по данни на заместник-кмета по транспорт на Община Пловдив Златин Велев, над 3 пъти са намалели пътно-транспортните произшествия.

Разходите  за електроенергия на обновените светофарни уредби са спаднали от 270 хиляди на 130 хиляди лева, като с икономията се реконструират още 11 светофара, които предстои да се включат в системата за управление на трафика.

Задръстванията във втория по големина български град също намаляват в някои части, тъй като системата позволява контрол на входящия и изходящ поток от града.

Най-доволни са гражданите от изградените велоалеи. След направата им, от няколко десетки предвижващите се с велосипеди са се увеличили до няколко хиляди. Системата осигурява и по-голяма сигурност за жителите и гостите на града.

Най-големият хлебозавод на Балканския полуостров, намиращ се в Пловдив, също бе част от инспекцията. Близо 43 млн. млн. лв., от които 11,3 млн. лв. средства по ОПРР, 23 млн. лв. съфинансиране от Регионален фонд за градско развитие АД и 8,6 млн. лв. собствен принос, са вложени в проекта „Обновяване на западнали промишлени зони - изграждане на нова производствена база за хляб“. Със средствата е изграден  модерен и енергийно ефективен завод за замразени хлебни изделия. Внедрените технологични линии създават възможност за разкриване на близо 200 работни места. Проектът се очаква да повиши икономическия растеж и конкурентоспособността на целия район в Южната индустриална зона на Пловдив.

Над 250 000 туристи годишно посещават „Асеновата крепост“ край Асеновград, след реализация на проекта “Асеновград – свещената порта на Родопите”, финансиран също по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. с над 3 млн. лв. Това стана ясно при посещение на обекта, част в инспекцията. Благодарение на вложените средства е подобрено общото състояние на терена на крепостния комплекс, който е паметник на културата от национално значение. В хода на проверката представители на ЕК и МРРБ се запознаха с извършената реконсервация на горните повърхности на крепостните градежи, подобрения достъп до обекта и ремонта в криптата на крепостната църква, ремонтираните алеи, пътеки, паркинг и др.

В хода на инспекцията се направи оглед и на изградените укрепителни съоръжения на свлачища на път IV-86024 (II-86), Лясково – Яворово – Добралък, в община Асеновград. Бюджетът на проекта е над 830 хил. лв., осигурени от ОПРР. С европейските средства са ограничени рисковете и щетите за живота и имуществото на населението. Постигната е висока степен на превенция на риска от свлачища в района и е  подобрен достъп до селата Яврово, Лясково и Добралък. Защитени са 47 имота, 269 кв. м път, укрепени са 2812 кв. м свалчащни участъци.

В посещението бе включено и посещение на Бачковския манастир и параклиса „Св. Атанасий“ като част от богатото културно-историческо наследство на България и възможностите за развитие на културен туризъм.

Представителите на Европейската комисия дадоха висока оценка за изпълнените проекти и останаха впечатлени от приноса, който носят за развитието на двата български града, и потенциала, който имат за бъдещо развитие на градовете и туризма.  Те са в България във връзка със семинара на тема „Интелигентни градове“, който се проведе на 15 и 16 юни в Пловдив. 

Последно променена в Вторник, 20 Юни 2017 07:36

Коментари  

даааао
+2 #1 даааао 16-06-2017 23:05
Това са проекти от времето на Грудев. Сега нищо не се прави с европейски пари.
цитат
no coment
+5 #2 no coment 17-06-2017 08:14
Напълно подкрепям първия коментар.Града просто е в окаяно състояние.Прост о парите не се насочват провилно ,а цялата ощинска администрация(к оято по-брой на служители се доближава до софийската) е под всякаква критика.
цитат
Kolio Kostov
+3 #3 Kolio Kostov 17-06-2017 11:39
E,nqma takiva slujiteli nikade,kato v Asenovgradskata obshtina,vsichk i za za uvolnenie,dahod qt napoleto da vidqt te,koi shte gi izhvarli tezi nezamenimi,bezh aberni ;rabotnizi:,uja sssz....
цитат
тончо
+2 #4 тончо 17-06-2017 12:12
Сега в община Асеновград се краде и се купуват гласове. Това го казват проверяващите и хората. Жалко за изгубеното време. Съседните общини дръпнаха видимо и осезаемо напред.
цитат
още
+3 #5 още 17-06-2017 23:11
Така е, и още към горния- ядене и пиене на корем в работно време, ежедневно .
цитат
радан
0 #6 радан 23-06-2017 12:20
На крадливото ръководство на общината, никой няма да даде и лев.
цитат

Добавете коментар

Защитен код Обнови