vbaeva-2

В Градина искат ВиК, мост и диги на Марица

Продължават срещите на народния представител д-р Катя Попова от ГЕРБ-Пловдив област с кметовете на селата от община Първомай.

Поредната среща бе с кмета на най-голямото село в общината - Градина.

Най-наболял проблем в селото е липсата на канализация, сподели кметът Бальо Балев.

Хората непрекъснато се интересуват до къде е стигнал проекта, ще има ли възможност да бъде реализиран, но до сега са останали само с празни обещания - каза още той.

По думите му има готов проект от 2009 г., с който е кандидатствано за изграждането на канализационна мрежа, но поради промени в изискванията за брой жители, проектът не е бил одобрен през годините.

Д-р Попова уточни, че сега изискванията за броя на жителите на населените места са други и тя се ангажира да провери, може ли отново да се кандидатства с този проект или трябва да се изготви нов.

Друг сериозен проблем са наводненията на селото и посевите при обилни валежи заради непочистеното корито на река Марица и неукрепената лява предпазна дига на реката.

Кметът Балев и жителите на село Градина се страхуват, че при проливни дъждове реката излиза от коритото си и селскостопанска продукция за хиляди левове може да бъде унищожена.

Освен това съществува и опасност да бъдат наводнени и селата Крушево и Добри дол.

От месец май 2015 г., кметът Балев е подал сигнали до различни инстанции, но да сега няма развитие по въпроса.

„Трябва да се вземат бързи мерки за укрепване на лявата предпазна дига на р. Марица, защото при по - обилен валеж реката достига критичният си максимум и има реална опасност от наводнение" - сподели още Балев.

Според него, за да бъде решен проблемът, трябва да бъдат възстановени старите канали, които свързват горната и долната част на селото, за да се избегне отново наводняване на къщите, които се падат в ниската част на населеното място.

Кметът на село Градина сподели пред д-р Попова още, че е нужен и спешен ремонт на моста над река Омуровска.

Той е единствената връзка с голям масив обработваема земя от 5000-6000 дка и ако бъде разрушен хората няма да имат достъп до земята си.

В края на разговора, тъй като Градина е земеделски район, Балев предложи д-р Катя Попова да организира среща с експерти по Програмите за развитие на селските райони, за да се разяснят максимално точно изискванията, на които трябва да отговарят земеделските производители.

Последно променена в Сряда, 17 Август 2016 15:04

Добавете коментар

Защитен код Обнови