vbaeva-2

Местният лидер на БСП защитава архитекта в съда

Прекратиха делото срещу главния архитект на Асеновград Константин Атанасов. Това стана на днешното съдебно заседание по делото срещу архитекта и асеновградския бизнесмен Митко Захариев за получен подкуп в размер на 8000 лв.

Окръжен съд го върна отново в прокуратурата за отстраняване на процесуални пропуски в досъдебното производство и прецизиране на обвинителния акт.

Това бе втори опит за старт на делото, след като на 28 март първото разпоредително заседание не се състоя заради отсъствието на адвокатите на Захариев.

Атанасов е обвинен, че е взел рушвета от бизнесмена,  за да съгласува идеен проект за реконструкция и преустройство на бивш хотел в Асеновград в многофункционална сграда със смесено предназначение“.

Деянието е било извършено с изнудване, посредством злоупотреба със служебното положение.

Архитектът е  пред узаявил пред управителя на местния клон на Първа инвестиционна банка Свилен Биков, че за да се одобри проекта, обвиняемият Митко Захариев трябва да бъде нает за консултант.

На днешното заседание адвокатите на арх. Атанасов - Йордан Давчев и Енко Найденов /общински съветник и лидер на БСП в Асеновград/, поискаха връщане на делото в прокуратурата, тъй като в обвинителния акт пише, че престъплението е извършено на неустановена дата от ноември или декември 2016 година. Това ограничавало възможностите на защитата, посочиха юристите.

Според съда обаче това е дребно нарушение.

По-съществено според магистратите е, че наблюдаващият прокурор Георги Гешев не е изпратил постановление за прекратяване на досъдебното производство в частта му, свързана с обвинение за подобно престъпление от страна на архитекта, свързано със свидетелката по делото Венета Шигърминова. От своя страна като не го е получила Шигърминова не е могла да обжалва прокурорския акт. Затова съдебният състав върна делото на обвинението с препоръка да се отстрани това нарушение, както и да се прецизира обвинителния акт.

Ще бъде изпратено и писмо до председателя на Окръжния съд за следващото заседание по делото да бъдат представени оригиналите на разрешенията за използване на СРС-та, с които е подслушвани разговорите на архитекта и бизнесмена Захариев, както и компактдиска с тези разговори.

Според СРС-тата през ноември 2016 година арх. Константин Атанасов, Митко Захариев и банкерът Свилен Биков са провеждали телефонни разговори по няколко пъти на ден, за да уточнят размера на подкупа и как да бъде предаден.

Главният архитект на Асеновград бе арестуван през май миналата година, след проверка на ДАНС в община Асеновград.

Митко Захариев пък е обвинен за това, че за времето от края на месец ноември 2016 г. до 10 декември 2016 г., в  Асеновград и  Пловдив, като помагач, умишлено  е улеснил арх. Константин Атанасов  да приеме подкупа, за да извърши действие по служба.

63-годишният бизнесмен е помогнал с помощта на оферти от името на фирмата му за консултантска дейност, както и с фактури с посочена банкова сметка, от която впоследствие е изтеглил, преведени от банката 8 000 лева и ги е предал на Константин Атанасов.

Съдът потвърди също паричните гаранции на Атанасов и Захариев, които бяха пуснати срещу 5000 лв. Предстои да бъде назначена нова дата за гледане на делото в тримесечен срок.

Последно променена в Петък, 18 Май 2018 17:40

Comments  

Чомбето
0 #1 Чомбето 14-05-2018 18:39
Лихварите на Асеновград са Румен Симеонов Демерджиев-Мунг ата,Таня Демерджиева-Мун говица,Светльо Руменов Демерджиев-Мунг ети,Албен Юнаков-Алчо,ман гала Танка,Петьо Митев,Стоян Михов-Старшинат а и дилъра на хероин за Стоево и Мулдава черния и миризлив циганин Сабрито-Кюрда всичките копелета долни
Quote
Петърчо
0 #2 Петърчо 14-05-2018 20:11
Джингата и диндо много миришат. Да се подмият защото ще ги уважа педалите.
Quote
кой друг?
+4 #3 кой друг? 14-05-2018 22:30
Кой друг ще го защитава? Те са заедно. От ясно по ясно.
Quote

Добавете коментар