Веселина Бонева

Веселина Бонева

Уеб сайт::

Д-р Хр. Грудев стартира мандата си с 3-ма заместници

Понеделник, 11 Ноември 2019 16:27 Публикувана в Асеновград

Трима зам.-кметове ще има новия кмет на Асеновград д-р Христо Грудев. Това са инж. Стоян Димитров с ресор „Строителство“, д-р Теньо Манолов, който ще отговарят за финансите и проектите в общината и инж. Петър Петров, който ще администрира населените места. На днешното първо заседание новоизбраният Общински съвет на Асеновград преизбра Добромир Георгиев от БДС Радикали за свой председател. Георгиев спечели  с 24 гласа за, 8 против и една недействителна бюлетина.

Ще оправдая доверието, което ми е гласувано, ще работя за прозрачно управление в местния парламент и ще бъде отворен за всеки проблем в общината, заяви Георгиев.

На първото заседание на Общински съвет Асеновград кметът на общината д-р Христо Грудев, кметовете на населени места и 33-та общински съветници положиха тържествена клетва. Тя бе водена от зам.-областният управител Евелина Апостолова. Първата сесия пък бе председателствана от най-възрастния общински съветник д-р Величка Донева.

Новоизбраните управленци на града бяха поздравени от архиерейския наместник на Асеновград отец Йордан Георгиев. Той връчи икона на Св. Богородица – Достойно есть на новия кмет на общината д-р Христо Грудев с пожелание за мъдро управление.

 

Съдят животновъд убил пастира си за загубени 2 овце

Понеделник, 11 Ноември 2019 06:27 Публикувана в Асеновград

Животновъд убил пастира си заради липсата на 2 овце сяда на подсъдимата скамейка.

Срещу подсъдимия Ивелин Андонов  е повдигнато обвинение в това, че на 30.03.2017 г. в с. Козаново, умишлено е умъртвил другиго – Георги Михайлов, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост, а смъртта е настъпила на 1.04.2017 г. – престъпление по чл. 116, ал.1 т.6 пр.2 и пр.3, вр. чл. 115 от НК. 

Според прокуратурата на 30 март м. г. Андонов се ядосал, че Михайлов е загубил 2 овце, пребил го жестоко и го оставил да лежи в обора. Михайлов лежал там 2 дни, без да мръдне, и плътта на главата му започнала да загнива. На 1 април той бил закаран в МБАЛ Асеновград, но вече било късно и след 40 минути издъхнал. 

По време на процеса Андонов се опита да пробута версията, че пастирът е нападнат и убит от коч. Съдебно-медицинската експертиза обаче опровергава това с мотива, че нараняванията по гръдния кош на Михайлов няма как да бъдат нанесени от животно. 

Със "127 гласа "за", 4 -"против" и 0-"въздържали се" депутатите прекратиха пълномощията на д-р Христо Грудев.

Припомняме, че той напуска Народното събрание, за да застане начело за втори път на община Асеновград.

Припомняме, че д-р Грудев бе градоначалник в периода от 2007 до 2011 г.

Неговият мандат стартира в понеделник, когато ще положи клетва заедно с новите общински съветници и кметовете на населени места.

Незаконен пистолет и дрога иззеха от 16-годишен

Четвъртък, 07 Ноември 2019 13:10 Публикувана в Гледки

Бързо производство е образувано срещу 16-годишен от Асеновград, от когото служителите на реда иззели пистолет и 14 боеприпаса с неизяснен произход. Допълнително било установено, че непълнолетният притежава и пакетче суха зелена листна маса.

Досегашният председател на Общинския съвет в Садово Атанас Телчаров отново застава начело на местния законодателен орган. Той е  избран на първото заседание на новия Общинския съвет днес.

Заседанието започна с полагане на клетва, церемонията бе ръководена от  зам. Областния управител Димитър Керин.

17-те общински съветници, кметът на община Садово  и кметовете на кметства се заклеха, че ще работят в интерес на хората от община Садово, спазвайки конституцията и законите на страната.

Съгласно чл.23, ал.3 от ЗМСМА, най-възрастният съветник- Георги Буков бе председателстващ на днешното заседание.

 

Дани Каназирева, представител на местната партия Съюз за Пловдив е новият областен управител на Пловдив. Решението е взето днес на заседание на Министерски съвет в 11,30 часа.

Припомняме, че предишният губернатор Здравко Димитров стана кмет на Пловдив. 

Очакваше се бъдещият губернатор да е представител на най-голямата дясна партия ГЕРБ.

Припомняме, че на първи тур Каназирева бе трета с 11.32% от гласовете на избирателите в Пловдив. Тя е адвокат и доктор по Конституционно право, с дисертация на тема „Местната власт в условията на членство на България в Европейския съюз“. Специализирала “Британско право и право на Европейския съюз” в Кеймбридж, а през 2014 г. - в САЩ по програма "Млади професионалисти в сферата на правосъдието”. Основател и лидер на „Съюз за Пловдив“.

Ето коментара на Каназирева по повод новия пост:

Доскоро Пловдив бе изправен пред две опасности - да продължи по досегашния модел или да се върне към носталгичния популизъм. Днес и двете опасности изглеждат преодолени. Новият кмет Здравко Димитров по категоричен начин даде заявка за различно и диалогично управление. Предстои съветниците от “Съюз за Пловдив” да проведем среща с него и да обсъдим кои от нашите предложения да станат част от програмата за управление на града ни.

Да, получих предложение да заема поста на областен управител на Пловдивска област. Имах малко време за размисъл, което използвах за обсъждания с моите колеги от “Съюз за Пловдив”. Бях изправена пред конкретен избор - или да продължа да критикувам, без да имам възможност реално да решавам; или да дам всичко от себе си за развитието на Пловдив и региона.

Реших да опитам да дам всичко от себе си, защото е крайно време да задвижим отлагани отдавна проекти и да направим така, че Пловдив и регионът да догонят София. Това може да стане
в диалог с правителството и общините от областта, чрез подобряване на  инфраструктурата и въвеждане на ясни правила за работа на всички нива на управлението.  

Надявам се, че ще работим в консенсус за превръщането на Пловдив и региона в още по-привлекателни за инвестиции в производства с висока добавена стойност, които да предлагат високи заплати на служителите си, е невъзможно без рязък скок в развитието на инфраструктурата. Най-големите проекти обаче изискват огромна енергия, защото ангажират различни институции. Нито само общината, нито само държавата могат сами. Готова съм да дам тази енергия за конкретни проекти като реновирането на Летище Пловдив, довършването на околовръстното шосе, изпълнението на Воден цикъл, реализиране на Южен обходен колектор, както и осигуряване на финансиране за проекти като “Модър - Царевец”, пробива на Водната палата и реставрирането на паметниците на културата в Пловдив. В правомощията на областния управител е и да следи за законността на актовете на кметовете и общинските съвети. Няма да щадя усилия за Пловдив и региона.

Няма да се променя и очаквайте от мен същото високо темпо на работа, почтенност, уважение и същата непримиримост с несправедливостта.

Срещу подсъдимия Ивайло Дж. е повдигнато обвинение в това, че: 1.На 18 май 2019 г. в гр. Асеновград е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил „Фолксваген Пасат“, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,48 на хиляда – престъпление по чл. 343б ал.1 от НК. 2.

На 18 май 2019 г. в гр. Асеновград е направил опит да даде подкуп – дар, пари на стойност 45 лева, на длъжностни лица, полицейски органи, за да не извършат действия по служба, а именно да не извършат съответните действия, свързани с разкриване на престъпление и да не го задържат като лице, за което има данни, че е извършило престъпление, като, макар и да е довършил изпълнителното деяние, не са настъпили предвидените в закона и искани от него обществено опасни последици – престъпление по чл. 304а във вр. с чл. 304 ал.1 вр. чл. 18 ал.1 пр.2 от НК. Делото е насрочено за разглеждане в разпоредително заседание.

13,5 млн. лв. е дълга на Асеновград, още 7,2 млн. лв е финансовата корекция за водния цикъл

В  секция 90 в квартал  Боянци Грудев е получил 24 гласа, а Караиванов - 390

Новият кмет на Асеновград и досегашен депутат д-р Христо Грудев благодари на всички за подкрепата и на партийната структура, която тази година е преминала през 3 тежки и напрегнати избора, с различен характер и специфика.Той обясни, че малко над 13 на сто е разликата между него и следващия кандидат – досегашния кмет Емил Караиванов.

Няма да кажа лоша дума за никой кмет, защото не знаем решенията, които е вземал каква среда и под какъв натиск са били взети, обяви още д-р Грудев.

Въпреки всичко той не скри тежкото финансово състояние на общината -  13,5 млн. лв. дълг и още 7,2 млн. , които трябва да бъдат платени като финансова корекция за т. нар. воден цикъл. Решението е потвърдено от Върховния административен съд. 

Друг любопитен факт е вота в 90-та секция - в ромската махала в Боянци. Там кандидатът на ГЕРБ има едва 24 гласа, а на БСП - 390 гласа.

Съставът на Общинския съвет е сложен, но ще направим мнозинство, категоричен бе д-р Грудев.

Той има идея - да бъде подготвена стратегия за развитието на общината за следващите 20 години и да направи повече от услугите да се извършват по електронен път, за да не губят хората времето си.

Имам подготвен екип от  хора, работили в администрациите с високо ниво на компетенция и смятам, че с тяхна помощ ще се справим с предизвикателството и ще изправим на крака община Асеновград, категоричен е д-р Христо Грудев. Той допълни, че ще обяви екипа си в понеделник и благодари за подкрепата на г-н Мараджиев и на колегите от Народното събрание, затова че "вървяхме заедно в тези нелеки избори и постигнахме успех".

Мъж измами продавачка с 50 лева

Четвъртък, 31 Октомври 2019 12:24 Публикувана в Асеновград

Сигнал за измама се разследва в полицията в Асеновград. Вчера служителка в търговски обект в града разказала, че непознат клиент й отнел 50 лева под предлог за уедряване на банкноти. Предприети са действия за изясняване на всички факти и обстоятелства около случая и издирване на извършителя.

Изграждането на междуобщински кучешки приют и по-строг контрол за стопаните на домашни кучета.

Това е начинът за справяне с един от най-наболелите проблеми в Асеновград, а именно - бездомните четириноги. Идеята е на кандидат-кмета на ГЕРБ за Асеновград д-р Христо Грудев и екипа му. По какъв начин той ще се справи с бездомните кучета, ако спечели доверието на асеновградчани, бе най-често задаваният въпрос в онлайн приемната, която той организира. Доктор Христо Грудев предлага да се въведе действащ регистър на домашните кучета и намаляване на безконтролното им пускане на свобода. Ще бъде направено сдружение между общините, съседни на Асеновград, с цел изграждане на общ приют.

В него животните ще се обезпаразитяват, кастрират и отглеждат в нормална и подходяща за тях среда. Разбира се, няма да се пропусне и осигуряване на възможността да се осиновяват четириноги. Относно площадките за домашни любимци - всички части на градската инфраструктура ще бъдат разгледани комплексно. След експертна оценка се планира да се обособят зелени пространства, детски кътове, алеи и площадки за домашни любимци. "Ще се извършат огледи отделно по всички квартали, за да може да се избере най-подходящото място за целта. Освен това, всяко законно притежавано куче трябва да има чип, така че когато то бъде уловено от съответните органи и закарано в приют, чрез този чип ще бъдат открити неговите собственици и разбира се, санкционирани", отговори в заключение по тематичните въпроси от онлайн приемната доктор Христо Грудев.

Друго питане бе какви действия ще се предприемат за намаляване на автомобилния трафик в някои възлови кръстовища на Асеновград и как ще се реши проблемът с паркирането?

В отговор доктор Грудев обясни, че първото, което ще направи, ако бъде избран за кмет, е да нареди създаване на нова транспортна схема за оптимизация. Планира се и пускане на движението по моста, който се намира до Спортна зала "Асеновец" в града, за да може да се облекчи трафикът по другия, който е до Общинския пазар. А за паркирането - ще бъдат създадени зони тип ръкав. И не на последно място – ефективен контрол и съвместни действия с органите на реда. Интерес предизвиква и темата с комуникацията между асеновградчани и кмета. Доктор Грудев бе попитан как ще се приемат сигнали от граждани по конкретни проблеми и ще се увеличават ли дните за прием, ако станете кмет.

"Ще създадем онлайн приемна на сайта на община Асеновград. А кметската врата ще е винаги отворена за важни въпроси, които да се решават както от мен, така и от заместник-кметовете", обясни кандидат-кметът Христо Грудев. Асеновградчани зададоха и въпрос, относно уличното осветление. "Съвременните технологии предвиждат вече енергоспестяващо осветление. В цялата община бе изградено такова още преди 10 години. В новоизградените квартали обаче сегашното управление не постави дори и един стълб", категоричен е Грудев. Немаловажен е въпросът на асеновградчани, касаещ "причината толкова време като депутат да не привлечете никакви средства от бюджетния излишък, които правителството раздава на други общини, но не и на нашата". Тук нещата не са такива, каквито изглеждат повърхностно.

"Аз бях причината да бъдат дадени пари на община Асеновград за изграждането на пътя за квартал "Горни Воден". Но, разбира се, нито парите бяха усвоени както трябва, нито пътят беше направен според изискванията и отново имаше наложени финансови корекции, които остават за сметка на общината", отговори доктор Христо Грудев. Разбира се, хората се интересуват и от състоянието на спортните бази в Асеновград. Относно стадиона, виждането на доктор Грудев за разрешаване на проблема има два варианта, според него. Първият, да се опитаме да рехабилитираме съществуващия стадион. Вторият е да изградим изцяло нов спортен комплекс, който включва нов стадион, спортна зала и закрит плувен басейн на общинско място с достъпна инфраструктура до него, коментира Грудев. Гражданите питат и за милионите левове, които община Асеновград дължи и как ще продължи да функционира администрацията с тези дългове.

"Ако застана на чело на местната власт имам възможността да съставя една реална Инвестиционна програма. Тя ще бъде съобразена с предизборната ни програма за управление", категоричен е кандидатът за кмет на Асеновград доктор Грудев. Той подчерта, че общината не е фалирала, а е в тежко финансово състояние. И увери, че доброто управление ще се постигне, като се създаде екип и организация за преодоляване на ситуацията. Друго, което предизвика любопитството на гражданите, бе защото депутат иска да стане кмет.

"Бях предложен и подкрепен от структурата на ПП ГЕРБ-Асеновград на събрание и след проучване на централно ниво, се взе решение аз да съм кандидатът за кмет на общината. Отправен бе и въпроса за улесняване предвижването на лица с двигателни увреждания. В отговор доктор Грудев обясни, че след като се прецени финансовото състояние, ще се изгради подходяща инфраструктура, която да е достъпна както за хората с двигателни проблеми, така и за майките с детски колички. Относно презастрояването в общината, кандидатът за кмет посочи, че ще бъде осъществяван строг контрол дали строежите отговарят на законовите изисквания. "Мислите ли, че структурата на община Асеновград е ефективна в сегашната й форма на отдели и ако не е, какво смятате да предприемете за подобряване на ефективността?" На този въпрос доктор Христо Грудев отговори, че ще бъде извършена оценка за ефективността на цялата структура и там, където преценим, че тя не е ефективна на база обективни критерии, ще се намесим, казва Грудев.

Хората се интересуват също дали, ако бъде избран за кмет, доктор Грудев възнамерява да смените фирмата изпълнител по сметопочистването. Отговорът тук бе, че фирмата ще бъде същата в следващите три години, защото настоящото ръководство проведе тръжна процедура и подписа договор нов 3-годишен договор. Санирането е тема, която хората следят и очакват. Въпрос по темата бе зададен за тухлените блокове в квартал "Запад". Христо Грудев обясни, че държавата през тази година отпусна 14 500 000 лева за общо 28 общини, но за съжаление, Асеновград не е сред тях.

"Ще изградим необходимата подземна и надземна инфраструктура – в това число канализация, улична мрежа, бордюри, тротоари, асфалт, водопровод и сградни отклонения." Това каза кандидат-кметът на ГЕРБ по въпрос, касаещ жилищните сгради в горната част на улица "Христо Ботев", квартал Баделема и новият квартал над стадиона в града. Културата в Асеновград не остана на заден план. Асеновградчани попитаха дали доктор Христо Грудев има визия за сградата, в която се помещава читалище "Родолюбие".

От отговорът му стана ясно, че общината, като партньор на тази институция, може да я подпомогне чрез търсене на външни и допълнителни финансирания по проекти и програми. Гражданин зададе нестандартния въпрос: "Докога всеки следващ кмет ще бута направеното от предишния и ще започва от начало, обяснявайки, че предният нищо не е направил както трябва. И ще пилеем едни пари ... и ще преливаме все от пусто в празно?". "Според мен община Асеновград се нуждае от изграждане на дългосрочна стратегия за цялостното й развитие, което освен инфраструктурата, ще бъдат изградени и социално икономическите взаимовръзки в самия регион, с визия за здравеопазването, за опазването на околната среда, за спорта и за всяка друга дейност", обясни доктор Грудев. Засегната бе и темата с обслужването в общинска администрация и защо хората непрекъснато биват връщани заради липса на различни по вид документи. Решението на този проблем според кандидатът за кмет е разработване на карта с всички необходими документи, касаещи съответната преписка.