Асеновград онлайн

Асеновград онлайн

Уеб сайт:: http://asenovgrad-online.com

Трио пияни водачи в арести

Сряда, 23 Август 2017 13:04 Публикувана в Асеновград

Бързи производства са образувани срещу трима пияни шофьори.

Днес, малко след полунощ, в село Болярци 32-годишният местен жител Т.Д. управлявал лек автомобил "Лада" с 1.2 промила.

Няколко часа по–късно в Първомай автопатрул спрял за проверка лек автомобил "Форд".

Алкохолната проба на водача Н.А. /36/ от града показала 1.2 промила.

Солидно почерпен зад волана седнал и 37-годишният М.Ю. от Кричим, чиято алкохолна проба отчела 2.15 промила. Мъжете са задържани за 24 часа.

Трети път глобиха Агрия за изпускане на цинк

Вторник, 22 Август 2017 17:46 Публикувана в Асеновград

Районният съд в Пловдив потвърди трето наказателно постановление на РИОСВ, с което на „Агрия" АД бе наложена имуществена санкция в размер на 5 000 лв. за изпускане на наднормено количество цинк в река Чепеларска.

При извършена проверка през октомври 2016 г. от експерти на РИОСВ – Пловдив, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район" и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда е констатиран мътен синьо-зелен цвят на водите на реката и наличие на мъртва риба при моста на село Катуница.

Според решението на съда размерът на санкцията е справедлив и целесъобразен, защото „замърсяването на повърхностното водно тяло – река Чепеларска, в което се вливат производствените отпадъчни води от дейността на „Агрия" АД не са единичен случай ...и са били подавани сигнали и преди и след процесния случай за замърсяване на речното корито и измиране на риба, настъпили са и тежки последици за околната среда с оглед на констатираното трайно замърсяване."

Това е трето наказателно постановление, потвърдено от Районен съд – Пловдив за последните два месеца. През юни 2017 г. съдът определи да се наложи санкция от 30 000 лв. на предприятието, а през юли и още едно наказателно постановление – в размер на 500 лв.

Решението на Районния съд подлежи на обжалване пред Административния съд в Пловдив.

РИОСВ провери сигнал за замърсяване в Чая

Вторник, 22 Август 2017 17:44 Публикувана в Асеновград

След сигнал на „зеления" телефон на РИОСВ – Пловдив за замърсяване на река Чая (Чепеларска) в района на с. Ягодово бе извършена спешна проверка от експерти на РИОСВ, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район" и Регионална лаборатория – Пловдив към ИАОС.

Подателят е алармирал за оцветяване на водите на реката в бяло, като от вар.

Извършен е обход по течението на Чая от жп моста на село Катуница до производствения канал на „КЦМ" АД и „Агрия" АД.

Взети са проби за анализ от точките на заустване на промишления поток.

Измерени са електропроводимост и рН.

Отчетеното рН за смесен поток промишлени и битови води на КЦМ АД е 9,46, а електропроводимостта – 4 283 µS/сm.

Констатираните проби от изхода на пречиствателните съоръжения на „Агрия" АД са рН – 7,81 и електропроводимост – 3 900 µS/сm. При жп моста на село Катуница данните за рН и електропроводимост са 7,88 и 1227 µS/сm.

Очакват се резултатите от лабораторните изследвания на взетите при проверките проби да покажат каква е причината за замърсяванията на реката. При установяване на нарушения ще бъдат наложени имуществени санкции съгласно екологичното законодателство.

$ 2000 брои баба на измамници

Вторник, 22 Август 2017 13:42 Публикувана в Асеновград

Възрастна жена от Асеновград стана поредната жертва на телефонните измамници.

Вчера, около 12 часа 82-годишната пенсионерка им дала 2000 долара, след получено телефонно обаждане от непознат, представител се за медицинско лице.

Случаят се разследва в РУ-Асеновград. Образувано е досъдебно производство.

Пиян зад волана сгащен следполунощ

Понеделник, 21 Август 2017 12:29 Публикувана в Първомай

Около 01.45 часа днес в Първомай автопатрул установил, че 29-годишният местен жител В. И. седнал зад волана на лек автомобил "Форд" с 1,94 промила алкохол.

Той е за 24 часа в ареста, образувано е бързо производство.

Баба даде 1000 лв на мошеници

Петък, 18 Август 2017 11:56 Публикувана в Асеновград

Поредна жертва на телефонни измамници станала 86-годишна жена от Асеновград.

Вчера около 10 часа пенсионерката им дала 1000 лева, след получено телефонно обаждане от мним служител на реда с искане да окаже съдействие при провеждане на полицейска операция.

Случаят се разследва в РУ-Асеновград. Образувано е досъдебно производство.

Младок се обърна в лозе, момче бере душа

Четвъртък, 17 Август 2017 14:05 Публикувана в Асеновград

Момче е в болница с опасност за живота след пътен инцидент.

Вчера около 12 часа е получен сигнал за пътно произшествие на пътя Леново -Тополово.

Пристигналият на място екип на РУ-Асеновград установил, че 21-годишният водач на лек автомобил "Рено", движейки се с несъобразена скорост загубил контрол над автомобила и се преобърнал в лозов масив.

От произшествието е пострадал 15-годишен пътник в колата, който е откаран в болница в кома с опасност за живота.

Шофьорът и останалите спътниците са прегледани и освободени за домашно лечение. Образувано е досъдебно производство.

Борисов инспектира ремонта на пътя за Пловдив

Четвъртък, 17 Август 2017 14:01 Публикувана в Асеновград

Министър-председателят Бойко Борисов призова за дебат за промени в Закона за обществените поръчки, които да доведат до спиране на безкрайните обжалвания. Премиерът направи това при инспекция, заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, на започналите преди седмица ремонтни дейности на пътя Пловдив – Асеновград. Отсечката е известна като „пътя на смъртта".
Борисов припомни, че цели две години са текли обжалвания на процедурите, което е спряло строителството. „Аз не съм доволен от това, че две години гинаха хора тук, заради тези безумни обжалвания на обществени поръчки. Този път вече щеше да е готов. От фирми – щатни обжалвателки, вече две години не можем да започнем обходите на Поморие и Ахелой. Тол-системата – две години... Сега искаме нови влакове, нови мотриси да купим, ами те ще обжалват поне две години! На Кресна продължават да гинат хора", коментира министър-председателят и призова за обществен дебат по темата.
Премиерът изрази очакване хората в региона да получат хубаво и сигурно съоръжение, след като го чакат вече 30 години. Според фирмата изпълнител разширението на пътя ще е готово през септември 2018 г.
Министър Николай Нанков посочи, че кметовете на трите общини подготвят геологическите основи, а министерството ще проектира и локали на пътния участък, които не са били предвидени в първоначалния проект. Той съобщи още, че се подготвя и проект за кръгово движение, което в дългосрочен вариант да бъде преобразувано в пътен възел. Самото разширение на пътя до габаритите на магистрала се плаща със средства по ОП „Региони в растеж", докато локалите, и кръговото ще се плащат от бюджета на АПИ, обясни още министърът.
В отговор на журналистически въпроси Борисов коментира и случая с Васил Коцев: „Чух се с него по телефона, за да му кажа, че нито знам, нито ме интересува, нито бих позволил на някого такова нещо. Той се извини, че е писал такива неща. Но това е демокрацията – да си пише кой каквото иска. Мисля, че се разбрахме и то много ведро и добре... Беше много сърдечен разговор... Аз, както виждате, като стане проблем, като съм виновен се извинявам, като не съм – пак се извинявам, само да не се хаби обществена енергия по тема, която изобщо не съществува", каза министър-председателят.
Законът е за това – да се изпълнява, беше коментарът му за провежданите проверки по заведения в черноморските курорти. Борисов посочи, че вицепремиерът Валери Симеонов го е информирал за десетки постъпили жалби срещу прекомерния шум. „Законът е такъв, че не позволява да има шум след 23 ч., така че той действа в рамките на правомощията си. Ако трябва дебат по темата, той трябва да се пренесе в парламента, там да се чуят всички „за" и „против" и народните представители да решат дали да има промени", посочи министър-председателят Бойко Борисов.

Инспектират ремонта на пътя за Пловдив

Сряда, 16 Август 2017 18:19 Публикувана в Асеновград

Утре, 17 август, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще направи инспекция на строително-монтажните работи по разширяването на републиканския път Пловдив – Асеновград.

Стартът на рехабилитацията на финансирания по линия на Оперативна програма „Региони в растеж" 2014 – 2020 проект бе даден на 10 август.

На събитието е поканен да присъства министър-председателят Бойко Борисов.

Мястото на инспекцията е кръстовището Околовръстният път и Асеновградско, часът - 12:00.

Свиват лаптоп и 1500 лв. от кола

Сряда, 16 Август 2017 11:56 Публикувана в Гледки

Кражба от лек автомобил разследват криминалисти от РУ Асеновград.

Вчера 53-годишна жена от Бургас съобщила, че за времето от 11.30 часа до 13.00 часа от лек автомобил "Фолксфаген" , който бил паркиран на около един километър от Бачково посока Смолян, са изчезнали два лаптопа и 1200 лева.

По първоначални данни посегателството е извършено чрез взломяване ключалката на предна врата. Местопроизшествието е посетено.

Образувано е досъдебно производство.