Асеновград онлайн

Асеновград онлайн

Уеб сайт:: http://asenovgrad-online.com

Народният представител д-р Христо Грудев разговаря с младежите от ГЕРБ в присъствието на общинския клубен ръководител на МГЕРБ-Асеновград Димитър Терзиев и представители на общинското ръководство.

Основна тема бе предстоящото европредседателство като акцент бе поставен на темата за развитието на Западните Балкани.

Народният представител подчерта, че само силен лидер като Бойко Борисов би могъл да бъде гарант за стабилност на региона и това се доказва от срещите, които проведе министър – председателят в последните месеци.

Грудев допълни, че правителството прави всичко възможно да бъдат намалени таксите за роуминг като изтъкна, че именно младите хора пътуват най-много и ползват тази услуга.

Той допълни, че по думите на министър Московски предстои в най-скоро време да бъде подписан Меморандум на ниво правителство за отпадане на таксите за роуминг за страните от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Република Македония, Сърбия и Черна гора.

Дoĸyмeнтът щe дaдe възмoжнocт нa oпepaтopитe дa пoдпишaт cпopaзyмeния пoмeждy cи, ĸoeтo щe дoвeдe дo нaмaлявaнe нa цeнитe, каза още Христо Грудев.

По време на разговора бяха начертани и основните приоритети пред общинската структура и бъдещи инициативи. Народният представител уточни, че приоритет на ГЕРБ е спечелването на предстоящите евроизбори, както и местните такива и трябва да се започне активна работа още сега.

40-годишна гепи стока от магазин

Вторник, 12 Декември 2017 11:26 Публикувана в Асеновград

Жена от Асеновград е задържана заради кражба.

По първоначални данни, вчера 40-годишна клиентка в магазин в града преминала след касовата зона, без да заплати стока за над 160 лева.

Жената е отведена за срок до 24 часа в районното управление.

По случая е образувана предварителна проверка по чл. 194 от НК. Уведомена е прокуратурата.

Удар за 1500 лв от дом посред бял ден

Вторник, 12 Декември 2017 11:24 Публикувана в Асеновград

Сигнал за домова кражба разследват криминалисти от Асеновград.

Вчера 82-годишен пенсионер се оплакал, че около 14 часа от дома му били отнети 1500 лева.

На адреса е извършен оглед, образувано е досъдебно производство. Работата по изясняване на обстоятелствата около сигнала продължава.

Бизнесдамата Надежда Минчева и Костадин Павлов – изпълняващ длъжността кмет на Куклен към юли 2015 г. застават пред Окръжен съд Пловдив по обвинение за подкупи, търговия с влияние, длъжностно и документни престъпления.

Делото, което стартира в понеделник, е насрочено за разглеждане в разпоредително заседание само с участие на страните

Павлов е обвинен в подкуп, търговия с влияние, длъжностно престъпление и документни престъпления за това, че:

1. През периода месец април-14.05.2013 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение -заместник-кмет на община Куклен, изпълняващ длъжността "Кмет", чрез Ангел Ярев е приел подкуп от 3000 лева от Надежда Минчева, за да я уреди с поръчка за доставка на храни в детска градина и домашен социален патронаж.
2. На 14.05.2013 г Костадин Павлов е превишил властта и правата си по Закона за обществените поръчки, като е отворил пликовете, съдържащи ценовите оферти на участниците, запознал се е със съдържанието им, сверил ги е с ценовата оферта на "Надежда - 2000" ЕООД - фирмата на Минчева, която му е дала подкупа.

Така тя била облагодетелствана в спечелването на поръчка от 74 327 лева, представляващи стойността на едногодишен договор по обществена поръчка с предмет "Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение - Куклен и за Домашен социален патронаж - Куклен".
3. На 14.05.2013 г Павлов е скрил чужди документи - ценови предложения на "Надежда - 2000" ЕООД, внесени от Надежда Минчева в Община Куклен по обществена поръчка с предмет "Доставка на хранителни продукти за Обединено детско заведение-гр.Куклен и за Домашен социален патронаж-гр.Куклен", с цел да причини другиму - на "Петров комерс" ЕООД-гр.Пловдив, "ВВВ-Дистрибуция и логистика" ЕООД - Асеновград и "ЕС ЕНД ДИ Корпорейшън" ЕООД - Пловдив вреда и да набави за себе си и за "Надежда-2000" ЕООД облага - престъпление по чл.319 от НК /документно престъпление - укриване на документи/.
4. На 10.06.2014 г. Павлов е приел от Надежда Минчева чрез Ангел Ярев, дар-пари в размер на 1200 лева, за да упражни влияние върху юриста Айтен Салим, член на комисия за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка, във връзка със службата му.

Надежда Минчева е обвинена в предлагане на подкуп на длъжностно лице и търговия с влияние за това, че:
1. през периода м.април-14.05.2013 г е дала дар-пари в размер на 3000 лева на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - Костадин Павлов.
2. На 10.06.2014 г. е дала втори подкуп в размер на 1200 лева пак на Павлов.

Най-тежкото, предвидено от Закона, наказание за престъпленията, в които Павлов е обвинен и лишаване от свобода от три до петнадесет години, глоба до двадесет и пет хиляди лева, конфискация на до една втора от имуществото на виновния и лишаване от право да заема определена длъжност и да упражнява определена професия или дейност.

Надежда Минчева пък може да получи присъда лишаване от свобода до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева.

Павлов и Минчева са с мерки за неотклонение „парична гаранция" в размер на по 4 000 лева.

Албенко VS Златната баба - рестарт на 576 бона!

Събота, 09 Декември 2017 09:29 Публикувана в Първомай

Албенко Зоев Методиев застава отново пред Районен съд Пловдив по обвинение в най-голямата телефонна измама, извършвана у нас.

Срещу другият бивш вече обвиняем Борислав Георгиев Димитров прокуратурата се отказа да възбужда производство.

Според прокурорите, Албенко е измамил Елена Борисова Ангелова с 575 760 лева, заради което тя бе наречена Златната баба.

Делото този път стартира с насрочено да се гледа в разпоредително заседание в понеделник само с участието на страните.

Казусът придоби миналата година публична известност с етикета Златната баба, заради доверчивостта на пенсионерката от Първомай Елена Борисова Ангелова.

Тя усърдно беше съдействала на Албенко Методиев да отмъкне долари и евро за над половин милион лева, скрити от внука й Ангел Янков Янков - собственик и управител на ЕООД.
Бизнесменът държал 278 000 евро и 18 000 щатски долара на сигурно място - в метална каса, зазидана в пода под печката в кухнята на баба си.

Албенко Методиев успял да убеди баба Еленка да му даде пари от пенсията си за да закупи от близък магазин бормашина и ъглошлайф, необходими му за спешното изрязване на отвора в касата, през който изважда пачките.

Албенко е слисан от размера на спестяванията в дома на пенсионерката от Първомай, но успява да запази хладнокръвие. Обяснението, което дава на Елена Ангелова е, че парите са за лекаря, който се е заел с лечението на внука й.

Но в действителност Методиев прибира валутата в дома си в с. Гарваново, Хасковска област.
В разкриването на измамата се влючват полицейски служители от три областни дирекции на МВР - Пловдив, Хасково и Велико Търново.

След задържането му Албенко Методиев признава, че бил насочван по телефона от непознат как да действа. Той пътува под полицейски контрол до място, на което по телефона му е казано да остави парите от измамата - до билборд край шосето София - Варна на територията на община Севлиево.

Междувременно към същата точка пътува Борислав Димитров от Горна Оряховица, на когото от непознат по телефона е поръчано да вземе това, което ще бъде оставено там.

Парите са в чанта, но вече са по-малко от първоначално взетите - 173 250 евро и 17 100 щатски долара - общо в левова равностойност 368 810 лв.

Следва задържане и на Борислав Димитров, който по-късно е обвинен за извършен опит за вещно укривателство в големи размери на оставените пари 368 810 лв, но беше освободен срещу парична гаранция от 4000 лв.

За Албенко Методиев обвинението е за измама в особено големи размери и представляваща особено тежък случай, с щети 500 лв за пострадалата Елена Ангелова и 575 260,70 лв за фирмата на внука й.

На първа инстанция в Районен съд - Първомай двамата получиха осъдителни присъди лишаване от свобода при строг режим - Албенко Медодиев 7 години, а Борислав Димитров - 5 години.
Последва обжалване на присъдите от адвокат Ваня Георгиева - защитник на Албенко Методиев и адвокат Красимир Елдъров - защитник на Борислав Димитров.

С решение от 21.04.2017 г. на Пловдивския окръжен съд осъдителната присъда спрямо двамата осъдени е отменена и делото е върнато на прокуратурата за допълнително разследване.
Досъдебното производство отново е възложено на разследващите в Отдел "Криминален" при ОД на МВР -Пловдив, които изпълняват прокурорските указания.

Междувременно мярката за неотклонение "Задържане под стража" на Албенко Методиев е променена в най-леката по закон - "Подписка" и той освободен.

Така и двамата подсъдими по това знаково за прокуратурата дело се оказват на свобода.
С казуса се занимаваше и Върховният касационен съд, който поради участие и на двамата съдии в Районен съд - Първомай по делото (единият определил пъвоначалните мерки за задържане, а другият произнесъл присъдата) го разпределя за разглеждане и решаване на Районен съд-Пловдив.

Според съда, обаче, отново има неотстранени процесуални нарушения, кото дават повод делото да бъде върнато пак на прокуратурата. Товастава през ноември.
Следва прокурорски протест срещу разпореждането на районния съд и спорът е отнесен пак пред Окръжен съд-Пловдив.
С определение от 21.09.2017 г. Окръжния съд уважава прокурорските възражения и връща делото на Пловдивския районен съд.

Заради влезлите в сила от 05.11.2017 г. промени в НПК първо ще се проведе разпоредително заседание без участието на свидетелите.

Бизнесмен укрил 2.3 млн ДДС

Събота, 09 Декември 2017 09:27 Публикувана в Бизнес

Александър Б. застава пред Окръжен съд Пловдив по обвинение в данъчни измами.

Бизнесменът ще отговаря за това, че през периода 12.01.2012 г. до 12.10.2012 г. в Пловдив при условията на продължавано престъпление е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери общо на стойност 2 315 391,1 лв.

Това е станало с потвърждаване на неистина в подадени декларации по чл.125 от ЗДДС и чл. 116 ал.1 от ППЗДДС от името на „Алекс Комерс" ЕООД – Първомай, и „Алекс Комерс Експорт" ЕООД – Първомай, относно размера на получени доставки и начислен ДДС с право на пълен данъчен кредит.

Приводене на счетоводството на двете дружества е приспаднал неследващ се данъчен кредит в размер на 2 315 391,1 лв. за посочените периоди – престъпление по чл. 255 ал.3 във вр. с ал.1 т.2 пр.1 т.6 пр.2 и т.7 във вр. с чл.26 ал.1 от НК.

В понеделник е четвъртото заседание по делото.

Денонощни телефони за бедстващи по пътя

Петък, 08 Декември 2017 13:00 Публикувана в Асеновград

Сигнали и информация за възникнали бедствени ситуации и затруднения при придвижване по пътните артерии в Пловдивска област по време на зимния сезон ще се приемат на няколко денонощни телефона в Областната администрация и дирекцията на МВР.

Това бе уточнено на проведена вчера среща в сградата на полицията по инициатива на директора старши комисар Атанас Илков и областния управител Здравко Димитров, на която присъстваха и представители на общо 23 фирми, ангажирани със зимното поддържане и снегопочистване на републиканската пътна мрежа, уличната мрежа в населените места и общинските пътища в областта.
По време на разговорите отново бе подчертана необходимостта от добрата и бърза координация и комуникация между различните институции и общата им отговорност за гарантиране сигурността на хората и недопускане на пътни инциденти при евентуални утежнения на метеорологичните условия. В тази връзка в дежурните части на всички полицейски подразделения са предоставени координати за взаимодействие със съответните длъжностни лица от снегопочистващи фирми към общините.
От страна на Областната дирекция на МВР бе потвърдена готовност полицейски екипи да се намесват своевременно в подпомагане на движението на моторните превозни средства, а при необходимост - да бъдат затваряни пътни отсечки, до приключване работата на снегопочистващите машини. Накрая участниците в срещата се обединиха около извода, че за по-добър ефект на превантивната дейност при започване на снеговалеж няма да се изчаква определено натрупване на снежна маса, а пътищата веднага ще се насипват със сол и разчистват с наличната техника.

В оперативната дежурна част на Областна дирекция на МВР-Пловдив денонощно могат да бъдат подавани сигнали за възникнали катастрофи, аварийно-спасителни дейности и бедствени ситуации на телефони: 032/632 210, 032/932 232; 032/932 324.
Същата възможност е предоставена и от Областната администрация, на телефонните линии: 032/ 605 550 и 0878 198 425.

Гепиха търговка на цигари на пазар

Петък, 08 Декември 2017 12:58 Публикувана в Бизнес

Проверка за престъпление с акцизни стоки е започната срещу 30-годишна търговка от Асеновград.

На сергия на кооперативен пазар вчера в града било установено, че жената предлага за продажба общо 1800 къса саморъчно свити цигари, без български бандерол.

Тютюневите изделия са иззети с протокол. За случая е уведомен дежурен районен прокурор.

Спипаха двама младежи с дрога

Петък, 08 Декември 2017 12:57 Публикувана в Гледки

Двама са били задържани от служителите на реда в Асеновград в хода на специализирана операция срещу наркоразпространението.

Около 16.30 часа в сряда на ул."Княгиня Евдокия" било установено, че 24-годишен криминално проявен и осъждан жител на града притежава над 3,3 грама афетамин.

Същата вечер, около 22.30 часа, при проверка в лек автомобил "Фиат", ползван от 23-годишен от село Михалково, били намерени три пакетчета марихуана.

Младежите са отведени за срок до 24 часа в районното управление. Образувани са бързи производства.

ГЕРБ застава зад директора на болницата

Петък, 08 Декември 2017 11:14 Публикувана в Анкета

ВЪЗРАЖЕНИЕ

От групата общински съветници

на ПП ГЕРБ –  Асеновград

Относно: Брифинг на ПП БСП и излезли информации в публичното пространство, касаещи работата на управителя на МБАЛ Асеновград д-р Иван Червенков и освободения вече контрольор – Антонина Славова

Уважаеми дами и господа,

С настоящето възражение искаме да изкажем крайното си несъгласие относно изнесените „твърдения” в публичното пространство относно дейността на МБАЛ Асеновград. В подкрепа на това изказваме следните факти:

Управителят на МБАЛ Асеновград е избран 2016 година с редовно проведен конкурс, като важно е да се отбележи, че към този момент ПП ГЕРБ е в опозиция и Комисията е избрана под ръководството на стария Общински съвет с председател  д-р Светозар Шуманов и кмет д-р Емил Караиванов.  Твърдението, че д-р Иван Червенков е кандидат и избран от ПП ГЕРБ, противоречи на факта, че същият е избран от Комисия с председател Мария Вълканова – изявен член на ПП БСП и заместник кмет на Община Асеновград.

Д-р Червенков е достоен и уважаван човек и под неговото ръководство МБАЛ Асеновград успява да оцелее на пазара на общинските болници, за разлика от множество други, като Балчик и т.н., за които ежедневно чуваме по новините, че са натрупали огромни задължения и едва ли не във всеки един момент предстои тяхното закриване в следствие на фалит. Болницата редовно изплаща заплатите на специалистите и обслужващия персонал, няма просрочени задължения и регулярно се разплаща със своите контрагенти. Заради доброто управление всяка година приключва на печалба, макар и минимална.

Относно грубите инсинуации и твърдения, че управителят е изхарчил за собствени нужди през 2016 сумата от 23198,38 лв. твърдим следното: Справка на счетоводството на МБАЛ Асеновград дава обстоен отчет за разходването на така наречените „представителни разходи” – Разходи по случай 21 Януари – Ден на родилната помощ – 183,64 лв.; Разходи по случай 7 Април – Ден на здравния работник – 6026,60 лв., както и допълнителни награди към персонала в размер на 3000 лв.; Коледно тържество 6378,81 лв.; Разходи по организиране и успешното акредитиране за 5 годишен период на МБАЛ – Асеновград – 2053,64 лв.; Информационни материали, календари и други рекламни материали – 4646,40 лв.; Други, като цветя за специални случаи и венци за национални празници и други разни в размер на 909,29 лв.

Анализирайки тези разходи искаме да отбележим няколко основни акцента, а именно щатния персонал на болницата е над 300 души и на организираните от тях мероприятия се веселят не само служителите, а и присъстват като гости голяма част от общинското ръководство – сред които кмета на Община Асеновград и председателят на Общинския съвет. Те винаги са сред поканените, които за подобни цели имат бюджет от над 32 хил.лв. за кмета и над 28 хил. лв. за председателя, които обслужват едва 33 общински съветници и около 150 служителя на Общината. За текущата 2017 година представителните разходи до момента възлизат на 1448,18 лв.Още много моменти могат да бъдат обсъждани относно управлението на общинската собственост и контрола осъществяван към този процес.

Ние общинските съветници от ПП ГЕРБ – Асеновград изрично заставаме зад изказаните от нас вече думи за неефективното назначение на Контрольора на МБАЛ Асеновград. Антонина Стоянова „жалейки” информира обществеността, че за 2016 година е получила малко над 6 хил.лв, каквато сума декларира и за 2017 година, но услужливо Стоянова спестява на хората фактите, че е трудоустроена с ТЕЛК решение и не внася данъци в хазната. Също така за предходната 2016 година тя е била в продължителен повече от 3 месеца болничен. Ние не отричаме, че е хубаво да има контрол, но той да е ефективен. Какъв контрол е осъществяван, докато тази дама е боледувала и също така как да гарантираме, че тя няма отново да се разболее за дълъг период, след като сме наясно, че има трайни заболявания, които са констатирани включително и от експертна лекарска комисия, която я е трудоустроила. Освен това, макар и сама тя да твърди, че има експертизата да извършва възложените й от Общинския съвет - Асеновград задължения, как самата тя ще коментира, че в доклада си от първото тримесечие на 2016 година, констатира, че всичко е наред с управлението на МБАЛ Асеновград и непосредствено след завръщането си от болничен, започва тенденциозно и преднамерено да изопачава фактите в последвалите вече доклади. Считаме, че нейното освобождаване е едно добро дело, с което не само не ограничаваме Контрола на МБАЛ Асеновград, но и даваме възможност да се получи истинската информация за нейното управление. Защото е факт, че МБАЛ Асеновград е стабилно стояща на пазара на болничното лечение институция и като такава, дълго време ще обслужва гражданите не само на нашата Община, но и съседните такива. Това е може би единствената общинска болница, която не получава и една стотинка помощ от своя собственик Община Асеновград и като „сираче” успява да се самоиздържа със средства, генерирани от дейността си и платими от НЗОК и да влага средства в обновяване на базата и техническите си съоръжения, както и в медицинска и друга техника.

Смело можем да заявим, че всички тези действия на БСП-Асеновград са един опит за отклоняване на общественото мнение от реалните проблеми на Община Асеновград.  И не на последно място финансовото заграбване на Община Асеновград с нови дългове и неефективни договори с надути цени все още стоят на дневен ред. Освен това Община Асеновград търпи огромни финансови корекции по ред сключени договори, които още повече утежняват положението й. Сред корекциите са:

1. Определена финансовата корекция от 5% за  Договор № 006/28.11.2016г. с изпълнител «Профпроект България» ЕООД

РЕШЕНИЕ № 139    25.05.2017г. Административен съд- град Стара Загора

Без разглеждане от ВАС – причина: Без движение. В 7-дневен срок от получаване на съобщението да се представят доказателства за отсъствието на кмета на община Асеновград в периода 31.05 – 28.06.2017 г., включително или касационната жалба се подпише лично от него. - 21.08.2017 г. Б. Г.

2. Финансова корекция в размер на 5% от стойността на договор №009/06.12.2016 год. върху стойността на допустимите и верифицирани разходи в размер на 85% съфинансиране от ЕС с изпълнител „Евроконсултинг”ДЗЗД на стойност 2 035 800.00 лв. или 101790 лв.

Решение № 109 от 09.05.2017г. на Административен съд Стара Загора по адм.д. № 111/2017г. Потвърдено и окончателно с РЕШЕНИЕ№12546 на ВАС19.10.2017

3. Финансова корекция в размер на 5 % на Договор № 008/ 29.11.2016г. с изпълнител ДЗЗД „Асеновград 90” на стойност 26 192 000лв. без ДДС

Стойността трябва да се определи отново от МОСВ, но сумата е 1309600 лв.

РЕШЕНИЕ№  142       26.05.2017г.   АС   град Стара Загора

РЕШЕНИЕ № 12921 на ВАС от  27.10.2017

Претендиран адвокатски хонорар от Адвокатско дружество «Котов, Гюрова, Семерджиев»  в размер на 22 200лв с ДДС

4. Определени 5 % от стойността на сключените договори за възлагане на обществена поръчка № 007/ 29.11.2016г  с ДЗЗД „Пловдивинвест 99”55 350лв  за обособена позиция № 1 и № 003/ 24.11.2016г  с ДЗЗД „Трансеко” 109 057.50лв. за обособена позиция № 2.    Стойността на корекцията е 8220 лв.

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е № 124 на АС гр.Стара Загора, 23.05.2017год.

РЕШЕНИЕ № 13387 на ВАС 06.11.2017

Претендиран адвокатски хонорар от Адвокатско дружество «Котов, Гюрова, Семерджиев»  в размер на 10 200лв с ДДС

 

Направените до момента корекции за окончателни и не подлежат на обжалване.