Печат на тази страница

Депутати от ГЕРБ област почистиха около Св. Петка

По идея на народния представител и общински ръководител на ГЕРБ-Асеновград д-р Христо Грудев беше направена акция за почистването на околността край манастира „Света Петка Мулдавска“.

В нея се включиха и народните представители от ГЕРБ-Пловдив област ген. Константин Попов, Запрян Янков, общински съветници и членове на ръководството на ГЕРБ – Асеновград, както и представители на ЖГЕРБ - Асеновград. Манастирът все още е в процес на възстановяване.

Преди години до основи изгоря източното крило, в което се помещаваха монашеските килии и библиотеката, в която се съхраняваха изключително ценни книги от 19 век. Светата обител край Асеновград е от 14-ти век, опожаряван е пет пъти.

За ремонта правителството на Бойко Борисов отпусна през 2017 година половин милион лева. За цялостното реконструиране на сградите обаче са нужни още около 1 мил. и 500 000 лева.

Към този момент изгорялото крило вече е възстановено в груб вид и в момента се извършват довършителни работи на покрива. Освен това има обещани пари от правителството, уточни д-р Грудев, с които да бъде доведена вода до манастира.

Трасето е 5 километра, но теренът е тежък. Народният представител добави, че водата е от голямо значение за святото място.

Ако я е имало преди години, пожарът нямаше да е така опустошителен.

Освен това представителите на ГЕРБ-Пловдив област ще направят предложение да бъдат отпуснати още средства за цялостната реконструкция на манастира.

Последно променена в Събота, 23 Юни 2018 17:04
Веселина Бонева

Галерия със снимки


Comments  

Костов
0 #11 Костов 14-08-2018 15:00
Сега под името на kmeта неграмотния диндо се е изложил. Саита се пише -сайта, разбрали бе малоумнико.Този сайт е за грамотни хора, не за миризливи и тъпи мангали.
Quote

Добавете коментар