Връщат дело за убийство за сгрешено ЕГН

Окръжен съд Пловдив върна нашумяло дело за убийство обратно на прокуратурата заради сгрешено ЕГН на обвиняем! Гафът на зам.-окръжния прокурор Галина Андреева-Минчева катапултира делото срещу животновъда Ивелин Андонов /36/ за убийството на Георги Михайлов /56/ - пастир в овцефермата му в с. Козаново.

Според обвинението, поддържано в съда лично от зам.окръжния прокурор Галина Андреева - Минчева, умишленото убийство е извършено от Андонов на 30.03.2017 г., когато той е пребил от бой Михайлов заради изчезнали от стадото овце. Пастирът бил откаран в болницата в Асеновград, където на 1-ви април починал от травмите от побоя.

В изготвения от прокурора обвинителен акт деянието на Ивелин Андонов е квалифицирано като умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за убития начин.
Предвиденото в закона най-тежко наказание за това престъпление е доживотен затвор без замяна.

Заради тежеста на обвинението разпоредителното заседание по делото бе насрочено за разглеждане от разширен съдебен състав - с участието на двама окръжни съдии и на трима съдебни заседатели.

Прокурорът и поверениците на наследниците на пострадалия нямаха възражения и поискаха да бъде даден ход на делото.

Но защитата на подсъдимия Андонов се противопостави, използвайки въведената в действие с последните промени в наказателнопроцесуалното ни законодателство процедура за отстраняване на очевидни фактически грешки.

Оказа се, че на две места в обвинителният акт ЕГН-то на подсъдимия Ивелин Андонов е написано с грешка в първата цифра.

Адвокат Красимир Елдъров - защитник на Андонов, поиска съдът да определи 7-дневен срок на прокурора, който да отстрани допуснатите в акта грешки.

"ЕГН е важен елемент от данните за самоличност на гражданите на Република България. С това ЕГН, започващо с "91" вместо с "81" клиентът ми е "подмладен" с 10 години, но не го считаме като персонален комплимент към него от страна на прокуратурата, а като очевидна фактическа грешка според разпоредбата на чл. 248-а от НПК" - заяви адвокат Красимир Елдъров.

След кратко съвещание съдебният състав с председател окръжен съдия Миглена Маркова определи 7-дневен срок, в който прокурора Галина Андреева-Минчева да отстрани допуснатите очевидни фактически грешки.

"В такива случаи предстои изготвянето и внасянето от прокурора, в посочения от съда срок, на коректен обвинителен акт. Ако това не бъде изпълнено и прокурорът не е отстранил очевидните фактически грешки, се прилага ал.2 на чл.248-а от НПК - съдията-докладчик еднолично и в закрито съдебно заседание прекратява съдебното производство с разпореждане, което не подлежи на обжалване и протестиране. Целта на тази нова процесуална процедура е също очевидна - срочност, но и точност! Очакванията са в насока да се повиши нивото на процесуалната взискателност на прокурорите. И то не само към срочността на внасяне в съда на приключените с обвинителни актове досъдебни производства, но и към точността на съдържанието на самите актове" - поясни пред репортер на Asenovgrad-online адвокат Красимир Елдъров.

Asenovgrad-online ще продължава да информира читателите си за делото.


Добавете коментар